NAJNOVIJA VEST! Vulin otišao da služi vojsku 15 dana

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

 

Ministar Aleksandar Vulin je prošao lekarske preglede i, prema Danasovim saznanjima, juče je zadužio uniformu kako bi učestvovao na vežbama rezervnog sastava.

 

– Ministar Vulin, očigledno sa kompleksom zbog nesluženja vojnog roka, umesto da se ozbiljno bavi sistemom odbrane koji je pod njim sve vreme u regresiji, želi da nam pokaže kako višak slobodnog vremena može da posveti vojničkim danima, kaže za Danas Dragan Šutanovac, bivši ministar odbrane, komentarišući odluku aktuelnog ministra da se dobrovoljno prijavi na obuku rezervnog sastava Vojske Srbije.

 

Kako navodi Šutanovac, za vreme čijeg mandata je ukinuto obavezno služenje vojnog roka, proces profesionalizacije Vojske Srbije kao jedna od najvećih reformi nakon 2000. godine nije završen dok se ne formira aktivna rezerva.

– Umesto da nastavi sa unapređenjem sistema, ministar Vulin je odlučio da se pod stare dane regrutuje i da pokaže kako je s godinama mlađi i sposobniji. I pored činjenice da su napravljeni pomaci u opremanju, VS ima ogroman problem sa odlivom kadra, kao i sa sve slabijim odzivom za dobrovoljno služenje vojnog roka i to su teme kojima treba da se bavi Ministarstvo odbrane – naglašava Šutanovac.

 

Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije smatra da Aleksandar Vulin ni po kom osnovu ne može da bude primljen na obuku za rezerviste.

Advertisements

– Kao neko ko nije služio vojni rok zbog toga što nije prošao lekarski pregled, on nikako ne može sada da prođe taj pregled. Uostalom, pošto nije služio vojsku, nikako ne može da bude preveden u sastav rezervista – kaže Antić, ističući da član Zakona o vojsci koji definiše nadležnosti ministra nigde ne spominje učešće u vežbama.

 

Ipak, Antić ističe da se Vulinovo petnaestodnevno odsustvo iz Ministarstva odbrane neće previše osetiti.

– On nikada nije ni rukovodio ministarstvom, već su to činili njegov sekretar i njegov pomoćnik. On je samo, mimo zakona, koristio vojsku za sopstvenu promociju. Ovim prijavljivanjem na vežbe samo nastavlja da pravi rijaliti program od vojske – ističe Antić i dodaje da će Vulinov potez demotivišuće delovati na ostale građane da se prijave.

Podsetimo, Aleksandar Vulin je pre dva dana na RTS-u najavio svoju želju da se prijavi na vežbe rezervista.

 

– Želim da pođem od sebe i sopstvenog primera. Ja sam kao ministar odbrane iskoristio priliku da se dobrovoljno javim za obuku. Od sutra, kada prođem medicinske preglede, ja ću biti jedan od rezervista koji će prolaziti petnaestodnevnu obuku u kojoj ćemo se obučavati za sve ono što svi mi koji nismo služili vojsku sada imamo priliku da to i uradimo, rekao je Vulin.

 

DANAS

FOTO: FONET

 

Advertisements

error: