NAJNOVIJA VEST! Turski predsednik Erdogan: Hrvati su velike ustaše, kako Srbi trpe to sve!?

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Erdoganov medijski rat s Hrvatima: Novi express donosi sve o novoj strategiji vanjske politike turskog predsjednika koji je sve članice EU proglasio neprijateljima njegove vlade pa tako i Hrvatsku…

 

Hrvatsku javnost uzbudio je prilog turske televizijske postaje TRT World u kojem se otvoreno postavilo pitanje je li Hrvatska na putu prema novom ratu protiv Srbije.

Prilog dovodi u vezu pojačano opremanje hrvatskih oružanih snaga s lošom klimom u odnosima prema Srbiji i srpskoj manjini, piše Marko Ćustić za Express.

U prilogu su, naime intervjuirani saborski zastupnik Ivan Pernar i vojni analitičar Igor Tabak. Pernar je izjavio kako NATO savez tjera Hrvatsku na naoružavanje zbog profita dok Tabak podsjeća kako Hrvatska sebi ne smije dopustiti da se ikad više nađe nenaoružana u situaciji kao što je bila 1991.

U prilogu je, ističe Ćustić,intervjuiran i Dražen Keleminac, vođa marginalne političke stranke A-HSP, koja je nedavno u središtu Zagreba pokušala postrojiti stotinjak crnokošuljaša. On je kazao da je najveći problem srpska manjina u Hrvatskoj.

Neobičan i neočekivan prilog završava zaključkom novinarke koja kaže da je Zagreb naizgled moderan i privilegiran grad u Europskoj uniji, ali ispod površine buja mržnja prema srpskoj manjini.

– U kotlu regije koja ključa mnogi se pitaju hoće li napetosti još jednom dovesti do rata – zaključuje novinarka.

Zašto je Turska koja podupire prijateljsku Hrvatsku od prvih dana neovisnosti napravila i objavila takav šokantan prilog?

Zašto bi turska državna televizije išla destabilizirati jednu državu s kojom je putem NATO-a čak i u vojnom savezništvu?

Medijski ratovi puno su jeftiniji od onih pravih

Šokantna istina je da je TRT-ov televizijski prilog samo dio šireg propagandnog rata koji turski državni mediji trenutačno vode protiv Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država, objašnjava Ćustić za express. A odnosi Turske i Zapada teško su narušeni, a turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ima novog saveznika i prijatelja – Vladimira Putina.

A od njega je kontroverzni Erdogan, kojeg nazivaju sultanom 21. stoljeća, naučio kako koristiti medije na globalnoj sceni.

Naime, Rusija danas ima niz medija na engleskom i drugim svjetskim jezicima putem kojih emitira svoju propagandu. Russia Today, Ruptly, The Duran, agencija Sputnik News… Opravdano je sumnjati da neki portali u Hrvatskoj djeluju uz rusku potajnu potporu i po instrukcijama Kremlja.

Advertisements

Ruski mediji su odradili veliki dio posla i utjecali na pobjedu Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima. Sad pokušavaju isto u Francuskoj, gdje podupiru ekstremnu desničarku Marine Le Pen, ženu koja će, postane li predsjednica, uništiti Europsku uniju.

Veliki gazda Turske tako je naučio Putinovu lekciju: Zašto riskirati rat i trošiti stotine milijardi na vojsku, kad iste ciljeve možeš postići za sitniš upotrebom medija? U tom svjetlu treba gledati i prilog TRT Worlda o Hrvatskoj, smatra Ćustić.

Iako su već bili narušeni, dramatično urušavanje zapadno-turskih odnosa nastupilo je nakon pokušaja državnog udara u Turskoj u srpnju prošle godine.

Erdogan je apsolutno uvjeren da su u pokušaju državnog udara sudjelovale zapadne države i to im je jako zamjerio. Krivi ih i za navodnu potporu Fetthulahu Gullenu, propovjedniku i biznismenu s američkom adresom, čije pristalice sumnjiči za organizaciju udara. Od te noći su se odnosi Zapada i Turske dramatično pogoršali.

 

Sad mu je Putin saveznik i uzor

Turska je u povijesti na svojem području stoljećima bila glavni regionalni oponent Rusije s kojom je ratovala izravno i neizravno više puta. U Krimskom ratu, u Prvom svjetskom ratu, u Hladnom ratu kao ključna članica NATO saveza..

U NATO savezu Turska je druga po veličini vojske. Progledalo joj se kroz prste kad je oko Cipra zaratila s drugom članicom saveza Grčkom i okupirala polovinu te otočne države, objašnjava Čustić za express. Donedavno se činilo da je Turska još na putu prema Europskoj uniji, iako je on bio dugotrajan i spor. U savezništvo sa Zapadom nije bilo nikakve sumnje.

Ipak, otkako je Erdogan došao na vlast 2002.Europska unija je imala sve više prigovora na njegov stil vladavine. Upozoravala je na rastuću islamizaciju društva te na ugrožavanje ljudskih prava. Novinari i književnici su zatvarani zbog pisane riječi, a opozicija je pod stalnim pritiskom države.

Kad je krajem 2015. turska protuzračna obrana nad Sirijom srušila ruski borbeni zrakoplov, strahovalo se od izbijanja rata Rusije i Turske. Međutim, nakon propalog državnog udara u Turskoj situacija se preokrenula. Rusija je novi turski saveznik u Siriji. Sad ruske i turske snage u Siriji zajedno djeluju protiv Islamske države. Turska se još nije formalno izjasnila u prilog Asadova režima, ali više ne sudjeluje u potpori njegovim neprijateljima.

 

IZVOR: JUTARNJI.HR

Advertisements

error: