NAJNOVIJA VEST! – POČELA BEŽANIJA! – Nemačka povlači vojsku sa teritorije Kosova!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Nemačka vojska je u velikoj reorganizaciji, a njeni prioriteti su usmereni na dešavanja na istoku Evrope i na zahtev za formiranje zajedničke evropske vojske za koju Nemačka ozbiljno lobira.

 

Posle holandskih trupa Kfora, svoj odlazak sa Kosova i Metohije juče su najavili i Nemci. Nemački Kfor trebalo bi da se potpuno povuče do kraja iduće godine, ali deo oficira Bundesvera ipak će ostati na Kosovu u sastavu misije Kfora, kao instruktori za obuku buduće vojske Kosova.

Nemački Kfor stacioniran je u blizini Prizrena, iza sebe ostavlja kamp na površini od 42 hektara, 23 zgrade sa 550 soba i smeštajnim kapacitetom za oko 1.200 ljudi. Deo kampa biće dat na raspolaganje za obuku BSK-a, mada će na dan odlaska Nemci kamp, simbolično, uz poštovanje Rezolucije 1244 „vratiti“ Unmiku, posle čega će biti prebačen na upravljanje opštini Prizren.

Kfor je 12. juna 1999. godine na temelju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN stigao na Kosovo sa 50.000 vojnika iz 39 država sveta. Godine 2007. taj broj je smanjen na 16.000, a danas je taj broj još manji i iznosi svega oko 4.600 vojnika iz 31 zemlje.

Advertisements

Zona odgovornosti Kfora podeljena je na pet regiona: Sever pod upravom Francuza, Istok pod komandom SAD, Jug pod zapovedništvom Nemačke, Zapad pod upravom Italije i Centar kojim komanduje Velika Britanija.

Holandski sastav koji je otišao sa Kosova brojao je 4.000 vojnika, dok je nemački, koji je u početku imao 7.000 vojnika, sada sveden na 1.500. U neku ruku broj vojnika Kfora, koji sada operišu na Kosovu i Metohiji, srazmeran je broju pripadnika bezbednosnih snaga Kosova (KBS), u čijem sastavu je 4.000 ljudi, od čega su 2.500 aktivni pripadnici.

Odlazak Holanđana nije izazvao toliko pažnje koliko odlazak Nemaca sa Kosova, pa je pitanje zašto su Nemci odlučili da napuste vojnu misiju na Kosovo, posebno jer su jedan od pet stubova NATO-a na Kosovu?

Rizik po bezbednost je manji?

Vojni analitičar Andrej Mlakar kaže da Kfor svoje snage smanjuje već duže vreme u okviru procena bezbednosti rizika i to samo po sebi nije novina. Razlog je taj što se smatra se da je rizik po bezbednost sada mnogo manji u odnosu na prethodni period i u tom segmentu nema ništa sporno. Mlakar, međutim, kaže da je akcenat na odluci Nemaca da izađu iz ove vojne misije.

 

IZVOR – PRAVDA, SPUTNIK

Advertisements

error: