NAJNOVIJA VEST – NASA pronašla čak sedam planeta sličnih Zemlji, moguć život!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Pronađeno je sedam planeta nalik Zemlji van Sunčevog sistema i na nekima od njih ima uslova za postojanje života, saopštili su naučnici Američke svemirske agencije (NASA).

 

Planete se nalaze u sazvežđu Vodolija (Akvarijus), samo 40 svetlosnih godina od Zemlje, i orbitriraju oko jedne zvezde, naveli su američki i belgijski naučnici.

Prema njihovim rečima, planete kruže oko patuljaste zvezde Trapist-1, veličine Jupitera. Tri planete se nalaze u takozvanoj “naseljivoj zoni”, gde je moguće postojanje vode i života. Ostale se nalaze na pragu “naseljive zone”.

Advertisements

Naučnici navode da su potrebna dodatna istraživanja atmosfere da bi se utvrdilo da li na stenovitim planetama može da opstane neki oblik života.

Planete su blizu jedna drugoj i orbitriraju poput Zemlje, što znači da je na jednoj polovini uvek noć dok je na drugoj dan. NASA navodi da se radi o najuzbudljivijem svemirskom otkriću u poslednjih 15 godina.

Astronaut sa belgijskog Univerziteta u Liježu Mihael Žilon ocenio je da otkriće samo nagoveštaj koliko se planeta nalik Zemlji nalazi u svemiru.

“Ima 200 milijardi zvezda u našoj galaksiji. Pomnožite to sa deset i dobićete broj planeta nalik Zemlji – a to je mnogo”, kazao je Žilon.

 

IZVOR: N1 SRBIJA

Advertisements

error: