NAJNOVIJA VEST! Hrvatska ZABRANILA ulaz u državu ministru Vulinu

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je da ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin nije dobrodošao u Hrvatsku do daljeg.

 

“Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske je notom koja je upućena Ambasadi Republike Srbije u Zagrebu osudilo današnju izjavu ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina u kojoj tvrdi da o njegovom dolasku u Hrvatsku može da odluči vrhovni komandant Vojske Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu da odluče hrvatski ministri”, navodi se u saopštenju.

 

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova je u noti podsetilo da je Republika Hrvatska suverena država, članica Evropske unije i NATO, u kojoj o ulasku stranaca odlučuju isključivo nadležne hrvatske institucije, u skladu s hrvatskim zakonima.

 

“Spominjanje vrhovnog zapovednika Vojske Srbije Aleksandra Vučića, kao osobe koja odlučuje o bilo čijem dolasku u Hrvatsku, je neprimeren i neprihvatljiv pokušaj negiranja suvereniteta Republike Hrvatske”, piše u saopštenju.

Advertisements

 

Dodaje se da, nakon incidenta koji je 18. aprila u Narodnoj skupštini Srbije napravio lider radikala Vojislav Šešelj prilikom posete predsednika Hrvatskog Sabora, izjava Vulina predstavlja dodatnu provokaciju “koja sigurno ne doprinosi razvoju dobrosusedskih odnosa i punog međusobnog uvažavanja”.

 

“Zbog gore citirane izjave ministar odbrane Srbije, Aleksandar Vulin do daljeg nije dobrodošao u Republiku Hrvatsku”, piše u saopštenju.

U nedelju se održava državna komemoracija u znak sećanja na žrtve logora Jasenovac, kao i preživele zatočenice i zatočenike logora u Spomen-području Jasenovac.

Premijer Andrej Plenković izjavio je ranije u subotu u Zagrebu, komentarišući mogući dolazak Vulina u nedelju na područje Jasenovca, da to ne bi bilo dobro rešenje zbog njegovih ranijih neprihvatljivih izjava.

 

N1 SRBIJA

Advertisements

error: