NAJNOVIJA VEST! Blagopočivši patrijarh Pavle biće proglašen za sveca ove godine!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Kako ekskluzivno portal DNEVNI ŽURNAL saznaje, blagopočivši patrijarh Pavle (Gojko Stojčević) mogao bi zasigurno biti proglašen za sveca do kraja ove godine.

 

Ove informacije dolaze iz vrha Srpske pravoslavne crkve, koja je i ovim povodom poprilično podeljena. Ipak, kako saznajemo, strana koja želi proglasiti patrijarha za sveca, ovog puta je postala jača jer je navodno čak i sadašnji patrijarh Irinej podržao ideju.

 

Naši izvori ističu, da u SPC postoji druga tradicionalstička frakcija koja se snažno protivi ovoj ideji jer po crkvenom statutu postoje određene stvari i uslovi koji moraju biti ispunjeni, da bi neko postao svetac u pravoslavlju. Ona druga strana, ističe naš izvor, ona koja promoviše ideju da patrijarh bude svetac, jeste ona koja je navodno okrenuta ideji ekumenizma.

 

Takođe u informacijama do kojih smo došli, ističe se da u narodu Srbije već dugo postoji želja da patrijarh bude svetac, a crkva će ukoliko građanima izađe u susret, barem malo povratiti ugled kakav je imala do trenutnka smrti upravo patrijarha Pavla.

Advertisements

Otac Milvoje Bašević u razgovoru za naš portal međutim negira mogućnost da patrijarh u skorije vreme bude kanonisan u sveca.

 

Postoje tu mnoge prepreke. U našem svetu, mora se desiti određeno Božije čudo na grobu ličnosti koja tek onda može biti proglašena za sveca. Time nam Bog šalje do znanja da je duša preminulog u potpunosti očišćena od negativne energije, i da je sprmena da se transformiše u svetiteljsku silu, napominje Bašević.

 

Sa druge strane analitičar vera Darko Dakić ističe da je krajnje vreme da crkva jednom izađe u susret volji većine i tako pokaže da je spremna da se modernizuje poput katoličke crkve nakon dolaska pape Franje.

 

Možda je to ekumenizam, satanizam, globalizam. Ali modernizacija je u realnosti neophodna za sve institucije. Ona zbližava vernike i crkvu. Sadašnji sistem je staromodan, i sve više odlazi ljudi iz okrilja vere, tvrdi Dakić.

 

DNEVNI ŽURNAL / MARKO RONČEVIĆ

Advertisements

error: