NAJISPLATIVIJI POSAO: Državni sekretari Srbije zarađuju i do pola miliona dinara mesečno

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Ako je suditi po imovinskim kartama i visini zarada, koje je objavio CIK u Srbiji je, verovali ili ne, isplativije biti državni sekretar nego premijer ili predsednik države!

Srbija ima čak 49 državnih sekretara, a neki od njih zrađuju i po skoro četiri puta više od premijera Aleksandra Vučića koji kao predsednik Vlade mesečno prima 112.024,19 dinara, ili predsednika Srbije Tomislava Nikolića koji ima platu 130.000,00 dinara!

Najveći broj prijavljene imovine, objavio je CIK, imaju državna sekretarka Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damnjanović, zatim Atila Juhas iz Ministarstva poljoprivrede i Biljana Popović Ivković koja je državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Damnjanovićeva prema vim podacima nalazi se na vrhu liste, kada je imovina u pitanju sa čak 15 nekretnina stečenih nasledstvom, i to kućom od 80 metara kvadratnih, 12 parcela zemljišta (zemljište 71.65 ari, 27.49 ari, 1 ha, 33 ari, 18m2, 14.7 ari, 2.7 ari, 11.86 ari, 39.28 ari, 9.19 ari, 5.63 ari i 6.83 ari, pašnjak 89m2, šuma 50 ari), poslovnim prostorom (94m2, 1/12 vraćena imovina po zakonu o restituciji) i stanom od 99.86 metara kvadratnih koji je jedino stekla kupovinom, ustanovio je Centar za istraživanje korupcije uparujući podatke iz imovinskih karti javnih funkcionera Agencije za borbu protiv korupcije i razgovora sa državnim sekretarima.
Prosečna plata državnog sekretara je oko 84 hiljade, a najveća 156 hiljada dinara. Ako uzmemo u obzir ukupne prihode iz budžeta i drugih javnih izvora vidimo da njihove zarade iznose i do 500.000 dinara (videti okvir).

Advertisements

Inače, najveći broj državnih sekretara do pre nekoliko dana imalo je Ministarstvo Aleksandra Vulina, i to šest: Nenad Ivanišević, Zaim Redžepović, Dragan Popović, Negovan Stanković, Dragan Todorović i Aleksandar Jablanović. Međutim, Jabalnović je pre nekoliko nedelja dao ostavku na tu poziciju, tako da sada u Ministarstvu za rad, socijalna i boračka pitanja ima pet državnih sekretara. Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture ima pet državnih sekretara, poljoprivrede isto toliko, dok ministarstva zdravlja, prosvete i nauke, finansija i državne uprave i lokalne samouprave imaju po četiri državna sekretara. U MUP-u je zaposleno tri sekretara, a isto toliko je i u ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija. Ministarstvo rudarstva i energetike, spoljih poslova i kulture imaju po dva državna sekretara. Samo četiri ministarstva imaju po jednog državnog sekretara, i to su Ministarstva pravde, privrede, sporta i odbrane.

Politički analitičar Branko Radun za “Alo!“ kaže da je potpuno neprirodno to što državni sekretari zarađuju više novca od premijera i predsednika države.

– Potpuno je neprirodno i nenormalno da savetnici i državni sekretari imaju veću platu od predsednika i premijera, ali javnost bi sa ogorčenjem primila vest da su premijeru i predsedniku povećane plate. A nigde u Evropi ne postoji da oni imaju platu od 1.000 evra, to nije realan. Mi generalno imamo mnogo tih nepravilnosti u platama, čak negde i neka sekretarica u velikoj firmi ima veću platu nego ministar. Neki državni sekretari jesu važni, i drže čitavo ministrstvo jer su minsitri često političke ličnosti, ali ima i onih koji ne rade toliko i nisu bitni i ne zaslužuju toliku platu – ocenjuje Radun.

(Izvor: Alo)

Advertisements

error: