NAJGORI U EVROPI! SRBIJA NESTAJE! Stopa mortaliteta u zemlji NAGLO POVEĆANA!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

„Godinama u našoj zemlji 55 odsto građana umre od kardiovaskularnih obolenja, a 45 odsto od svih ostalih”, kaže za „Alo!” prof. dr Miljko Ristić

U Srbiji se ove godine povećala stopa opšteg mortaliteta ili umiranja sa 14,2 na 14,6 promila i skratila očekivana dužina života sa 75,48 na 74,8 godina, podaci su Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (EHCI), koji rangira pružanje zdravstvenih usluga u 35 evropskih zemalja, a koji su objavljeni u Evropskom parlamentu pre 19 dana.

Prema istim podacima, srpsko zdravstvo više nije poslednje u Evropi, već se popelo na 24. mesto. Ipak, stope umiranja i skraćenje dužine života u Srbiji, naravno, da su zabrinule najeminentnije srpske lekare, a razloge takvog stanja oni vide u nepostojećoj preventivi, skrajnutosti lekara opšte medicine, da svaki drugi čovek u Srbiji umre od kardiovaskularnih bolesti, da godišnje rak dobije 36.000 ljudi, u tome da su lekari bedno plaćeni pa moraju da rade od jutra do sutra, u njihovom masovnom odlasku u inostranstvo, nedostatku stručnjaka i dugom čekanju na preglede, ali i lošem standardu i sveprisutnom stresu.

Advertisements

Profesor Miljko Ristić, najčuveniji kardiohirurg svetskog glasa i glavni koordinator Ministartsva zdravlja za transplantaciju organa, kaže za “Alo!” da je dobro da smo sada na 24. mestu u Evropi, ali sa druge strane loše što je umiranje od kardiovaskularnih bolesti na prvom mestu u Srbiji i vrhu Evrope.

– Već desetak godina unazad u našoj zemlji 55 odsto građana umre od kardiovaskularnih obolenja, a 45 odsto od svih ostalih! Ne možemo da napredujemo u EHCI rangiranju dok ne smanjimo procenat umiranja – naglašava on i dodaje da osim loše ishrane, stresa i prevencija utiče na takvo stanje.

– Ona je na jako lošem nivou i trebalo bi da se uredi zakonom. Kada se bolest otkrije u početku nastanka automatski smanjuje troškove lečenja i poboljšava život pacijenta. Tada mu ne treba koronarografija, operacija, rehabilitacija. Istovremeno, transplantacija organa, pa i srca, je na najnižim granama u regionu. Takođe, lekari u Srbiji nisu zadovoljni. Njihove plate nikada nisu bile niže. Hirurzi moraju da budu rasterećeni svih privatnih briga i obaveza i da se onda posvete pacijentu. Plata mora da im omogući komforan život da bi oni dali sve od sebe – naglašava taj profesor i dodaje da su mnogi lekari otišli iz zemlje.

 

ALO

Advertisements

error: