MULJATOR “NUMBER ONE”! – Država imovinu Siniše Malog označila kao „strogo poverljivo“

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić saopštio je da ga je Agencija za borbu protiv korupcije obavestila da dokumenta o imovini i prihodima gradonačelnika Beograda Siniše Malog može videti isključivo u prostorijama Agencije, pošto se radi o „strogo poverljivim“ podacima
Šabić je ocenio da postavljanje „specijalnih uslova“ za uvid u spise predstavlja neprihvatljiv akt, koji je izraz nepoznavanja ili ignorisanja niza relevantnih pravnih činjenica ili nečeg još goreg.

Agencija je obavestila Šabića da se može zaključiti da određeni deo podataka iz dokumenata iz predmeta kontrole imovine i prihoda Malog predstavljaju strogo poverljive podatke, radi čije zaštite je neophodno da im pristupi lično poverenik i to u prostorijama Agencije, uz prethodnu najavu. Saradnja organa vlasti podrazumeva i dostavljanje raznih dokumenata. Neshvatljiv je uslov izražen rečenicom „neophodno da istima pristupi lično poverenik i to u prostorijama Agencije, uz prethodnu najavu“. U Službi poverenika rade 24 saradnika sa sertifikatom za pristup podacima klasifikovanim „strogo poverljivo“, pa je uslov da poverenik „pristupi lično“ apsurdan, naveo je Šabić.

Advertisements

Prema njegovim rečima, organ javne vlasti je dužan da opozove tajnost podataka, odnosno dokumenta, na osnovu rešenja poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti donetog po žalbi tražioca informacija.

Nezaobilazno je pitanje da li su podaci uopšte i klasifikovani kao „strogo poverljivo“ na način propisan zakonom. Utoliko pre što Agencija samo navodi da se to „može zaključiti“, ali ničim ne dokumentuje da su zaista i klasifikovani – naveo je Šabić. On je saopštio da je teško zamisliti kako bi odavanje podataka o prihodima i imovini bilo kog funkcionera, pa i gradonačelnika, moglo u „dramatičnoj“ meri ugroziti nacionalne interese. Šabić je upozorio Agenciju da ga onemogućava u obavljanju zakonskih ovlašćenja, što predstavlja kažnjiv prekršaj, i pozvao je da bez odlaganja postupi po njegovom zahtevu za dostavljanje spisa.

Izvor: FoNet

Advertisements

error: