MRTVI GLASAJU? U biračkom spisku 150 osoba starijih od 110 godina!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

 

Krivične prijave političkih lidera okupljenih oko liste Dragana Đilasa, protiv ministara Nebojše Stefanovića i Branka Ružića, a zbog navodnih manipulacija biračkim spiskom, stigle su u Treće osnovno javno tužilaštvo, potvrđeno je za N1.

 

U prijavama se navodi da su dvojica ministara zloupotrebili položaj sastavljajući netačne biračke spiskove. Dok ministar Ružić kaže da je spokojan, ministar policije o tome se nije oglašavao.

Ako su beogradske opštine istinito informisale opozicione lidere, po zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja, u poslednja dva izborna ciklusa populaciona slika Beograda toliko je varirala da se na teritoriju jedne opštine za pet meseci doselilo oko 10.000 novih Beograđana i isto toliko ljudi je za samo mesec dana nestalo sa beogradskih adresa. Zato su opozicioni lideri predložili nadležnom tužilaštvu da povede istragu protiv dvojice ministara.

 

“Krivična prijava je podneta zbog toga što su oni kao ministri omogućili i dozvolili lažnu promenu adresa za veliki broj građana”,kaže šef pravnog tima Narodne stranke Vladimir Gajić.

A krivične prijave su podneli i protiv građana za koje sumnjaju da, zbog izbora, dolaze iz drugih krajeva.

“Utvrdili smo da su lažno prijavljeni na adresama, da građani koji stanuju stvarno na tim adresama za njih ne znaju, utvrdili smo da su to nezaposlena lica, da nisu rođeni u Beogradu, utvrdili smo od građana koji žive u tim zgradama da nisu ni na koji način omogućili nekom drugom da se prijavi na toj adresi”, objašnjava Gajić.

Advertisements

 

Ministar državne uprave i lokalne samouprave odbacuje optužbe i tvrdi da Srbija, pa i Beograd, nikada nisu imali “čistiji birački spisak”. Namera onih koji mašu prijavama je, kaže Ružić, skupljanje političkih poena.

“Veoma sam spokojan ako i uslede te krivične prijave i ne vidim razlog da se uopšte oko toga preterano brine bilo ko, ni kolega Stefanović, a ni ja lično”, rekao je Branko Ružić.

 

U birački spisak upisano 150 starijih od 110 godina

Od samog postupka Gajić kaže da nema prevelika očekivanja, već da im je cilj “da pokažu stepen pravnog javašluka” i ažurirani birački spisak u kome ima, kako navodi, 150 upisanih birača starijih od 110 godina i jedan koji u maju ulazi u 130. godinu života.

 

Advokat Vladimir Gajić, koji nastupa ispred liste koju predvodi Dragan Đilas, je rekao da su uložili prigovor na rad GIK koja je na sednici održanoj juče u 20 sati odlučivala po prigovorima u stalnom, ne i proširenom sastavu, kako određuje zakon.

 

MONDO / N1 SRBIJA

FOTO: ARHIVA

 

Advertisements

error: