MOLIM!? Kako se troše pare za Kosovo? Vučić: Ne mogu da kažem

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanja novinara Insajdera danas je praktično potvrdio da godinama unazad postoje zloupotrebe novca namenjenog za najugroženije na Kosovu, kao i da se one ne mogu u potpunosti sprečiti jer Srbija nema nikakve nadležnosti na terenu. Uprkos priznanju da su zloupotrebe moguće zbog neadekvatne kontrole, predsednik Srbije je ponovio da će “radi čuvanja Srba na Kosovu i Metohiji” čak i uvećati izdvajanja.

 

Novinari Insajdera danas su pokušali od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da dobiju odgovor na pitanje, na koji način tačno planira da ekonomski osnaži Srbe na Kosovu, imajući u vidu da je istraživanje Insajdera pokazalo da se za pomoć Srbima na Kosovu više od deceniju i po iz budžeta izdvajaju ogromna sredstva koja ne stižu do onih kojima je pomoć najpotrebnija. Predsednik je, između ostalog, rekao da “ne može sve biti apsolutno transparentno” kada je reč o Kosovu.

 

Prvo istraživanje Insajdera o trošenju novca pod izgovorom pomoći Srbima na Kosovu objavljeno je 2012. godine i tada smo, na osnovu zvaničnih odgovora, izračunali da se za Kosovo iz budžeta više od decenije u proseku izdvajalo najmanje 650.000 evra dnevno. Dve godine kasnije smo prikupili podatke od još većeg broja institucija i došli do toga da su izdati veći i to da se u proseku dnevno iz budžeta izdvaja 867.000 evra za pomoć Srbima na Kosovu. Sam Vučić je nedavno govorio o tome da se iz budžeta izdvaja čak 1,4 miliona evra.

Advertisements

 

Nakon serijala “Patriotska pljačka” formiran je i Anketni odbor Skupštine Srbije, koji je potvrdio sve informacije o zloupotrebama budžetskog novca, ali Skupština već četiri godine ovaj izveštaj nije čak ni stavila na dnevni red.

Zbog svega ovoga danas smo pitali predsednika Srbije, kako tačno planira da, kako je najavio prilikom posete Kosovu, ekonomski osnaži Srbe na Kosovu ako ne postoji kontrole trošenja tih budžetskih sredstava.

 

“Ne mogu sva ulaganja na Kosovo da se vide u budžetu”

Predsednik Srbije odgovorio je, između ostalog, da je teško je izračunati tačan novac koji se izdvaja za pomoć Srbima na Kosovu. Neka ulaganja su praktično tajna jer je to, prema njegovom objašnjenju, jedini način.

 

“Ne može sve da bude apsolutno transparentno. Da vam kažem zašto ne može, da bi ste to vi znali. Ako hoćete da pomoć dođe do svih ljudi, do svih Srba na Kosovu i Metohiji, deo tog novca ne može da ide takvim kanalima, da sve vidite u budžetu jer bi i Albanci, a i međunarodna zajednica bili protiv toga” , rekao je Aleksandar Vučić prilikom posete Kliničko bolničkom centru u Zemunu.

 

insajder.net

Advertisements

error: