MMF: Bilo bi dobro da poskupi struja u Srbiji

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Struja u Srbiji treba da poskupi barem za iznos inflacije, čime bi i dalje cena električne energije ostala stabilna, kaže šef Kancelarije Medjunarodnog monetarnog fonda u Beogradu Sebastijan Sosa, i podseća da tarife nisu menjanje skoro dve godine.

 

Na pitanje novinara hoće li poskupeti struja, Sosa je rekao da je kratkoročno potrebno povećati cene električne energije, a da srednjoročno treba se povećavaju postepeno.

“Srbija će morati da pređe na čistije izvore energije. To (poskupljenje struje) će morati postepeno da se dešava, pri čemu treba uzimati u obzir socijalne implikacije”, naveo je Sosa.

Advertisements

 

Međugodišnja inflacija u Srbiji u martu iznosila je 2,8 odsto. Prema projekciji Narodne banke Srbije, inflacija će biti stabilna i u narednom periodu i kretaće se u granicama cilja od tri odsto do plus minus 1,5.

Prema najnovijim podacima, cene električne energije u domaćinstvima u Evropskoj uniji porasle su u proseku na 21,1 evro za 100 kilovat-sati (odnosno za 3,5 odsto) između druge polovine 2017. i druge polovine 2018. godine. Prema istim podacima Evrostata, u Srbiji je za period od druge polovine 2017. do druge polovine 2018. godine zabeležen rast cene električne energije za 0,9 odsto.

 

Novosti

Advertisements

error: