MLADA ČLANICA SOCIJALISTA: Politička ubistva iz 90-ih treba da zaboravimo

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Članica Inicijativnog odbora za podizanje spomenika Slobodanu Miloševiću, Jovana Dimitrijević, tvrdi da je Milošević bio prva žrtva globalizacije, te da je iza sebe ostavio Dejtonski sporazum i Rezoluciju 1244. Težak život 90-ih pravda međunarodnim okolnostima, a o političkim ubistvima ne želi da govori, jer to “treba ostaviti prošlosti”.

 

Dimitrijević je u Novom danu TV N1 rekla da su iza Miloševića ostale istorijske činjenice koje se ne mogu osporiti – Rezolucija 1244 i Dejtonski sporazum. Milošević je, kako kaže, “herojski branio srpski narod” u Hagu i bio je “prva žrtva globalizacije, simbol slobode i borbe protiv kapitalizma”.

Dimitrijević smatra i da srpski narod ima moralnu obavezu da podigne spomenik Miloševiću, kad je već “sramno uhapšen i izručen”, i kad je preminuo u Hagu “boreći se za državni interes”.

 

Inicijatorka za podizanje spomenika rođena je 1993. godine, ali kaže da je svesna da su devedesete bile teške godine.

Advertisements

 

“Bilo je sankcija i ratova, ali moramo uzeti u obzir i okolnosti: ekonomske, međunarodne, bezbednosne… Ne možemo okriviti za sve Slobodana Miloševića”, poručila je ona i dodala da građani treba da se zapitaju šta bi radili da su bili na Miloševićevom mestu.

 

Kada je reč o političkim ubistvima 90-ih, Dimitrijević kaže da Milošević nikada nije osuđen ni za jedno političko ubistvo, niti ima dokaza da je u njih umešan. Na podsećanje da je Tužilac u završnoj reči na suđenju za ubistvo Ivana Stambolića, označio upravo Miloševiča kao organizatora tog zločina, gošća Novog dana je rekla da ne želi da govori o političkim ubistvima.

 

“Mi se ne vraćamo u devedeste (…) To treba da ostavimo u prošlosti. Ne treba da zaboravimo ubistva. Ali da bi živeli bolje u budućnosti, mi treba da čuvamo kulturu sećanja. Taj spomenik biće i opomen na greške koje je pravio, ali i prevazilaženje društvenih podela”, poručila je ona.

 

n1 srbija

Advertisements

error: