MLADA ČLANICA SOCIJALISTA: Politička ubistva iz 90-ih treba da zaboravimo

Podeli vest sa drugima!
  • 153
    Shares

Advertisements

Članica Inicijativnog odbora za podizanje spomenika Slobodanu Miloševiću, Jovana Dimitrijević, tvrdi da je Milošević bio prva žrtva globalizacije, te da je iza sebe ostavio Dejtonski sporazum i Rezoluciju 1244. Težak život 90-ih pravda međunarodnim okolnostima, a o političkim ubistvima ne želi da govori, jer to “treba ostaviti prošlosti”.

 

Dimitrijević je u Novom danu TV N1 rekla da su iza Miloševića ostale istorijske činjenice koje se ne mogu osporiti – Rezolucija 1244 i Dejtonski sporazum. Milošević je, kako kaže, “herojski branio srpski narod” u Hagu i bio je “prva žrtva globalizacije, simbol slobode i borbe protiv kapitalizma”.

Dimitrijević smatra i da srpski narod ima moralnu obavezu da podigne spomenik Miloševiću, kad je već “sramno uhapšen i izručen”, i kad je preminuo u Hagu “boreći se za državni interes”.

 

Inicijatorka za podizanje spomenika rođena je 1993. godine, ali kaže da je svesna da su devedesete bile teške godine.

Advertisements

 

“Bilo je sankcija i ratova, ali moramo uzeti u obzir i okolnosti: ekonomske, međunarodne, bezbednosne… Ne možemo okriviti za sve Slobodana Miloševića”, poručila je ona i dodala da građani treba da se zapitaju šta bi radili da su bili na Miloševićevom mestu.

 

Kada je reč o političkim ubistvima 90-ih, Dimitrijević kaže da Milošević nikada nije osuđen ni za jedno političko ubistvo, niti ima dokaza da je u njih umešan. Na podsećanje da je Tužilac u završnoj reči na suđenju za ubistvo Ivana Stambolića, označio upravo Miloševiča kao organizatora tog zločina, gošća Novog dana je rekla da ne želi da govori o političkim ubistvima.

 

“Mi se ne vraćamo u devedeste (…) To treba da ostavimo u prošlosti. Ne treba da zaboravimo ubistva. Ali da bi živeli bolje u budućnosti, mi treba da čuvamo kulturu sećanja. Taj spomenik biće i opomen na greške koje je pravio, ali i prevazilaženje društvenih podela”, poručila je ona.

 

n1 srbija

Advertisements