MINISTRE NEŠO!? Ove godine nestalo 500 dece u Srbiji

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Sistem “Child alert” pokreće se uz procenu stručnjaka i kada postoji realna procena da je dete u opasnosti. Sistem se pokazao kao vrlo uspešan u 12 evrospkih zemalja.

 

Od početka ove godine u Srbiji je nestalo 471 dete, a osnivač Fondacije „Tijana Jurić“ Igor Jurić kaže da su ovo zvanični podaci Ministarstva unutrašnjih poslova sa kojim je Fondacija razvila odličnu saradnju.

 

– Prošle godine nestalo je 1334 dece, ali, kada govorimo o ovim podacima, najveći broj dece je pronađen, oko 97 odsto – kaže Jurić, dodajući da društvo treba da se posveti uzroku njihovog nestanka.

 

Najviše dece, kaže, nestaje iz domova, hraniteljskih porodica i to govori da detetu sredina u kojoj živi, ne odgovara.

 

– Tu su ocene, ljubavni problemi i još mnogo razloga za nestanak – kaže Jurić.

Mora se pokrenuti, kaže, sistem obaveštavanja koji je vrlo efikasan i daje rezultate u pronalasku dece.

Advertisements

 

Katarina Ivanović iz organizacije za borbu protiv trgovine ljudima „Astra“ kaže da “Child alert” (Čajld alert), odnosno sistem obaveštavanja, podrazumeva alarmiranje javnosti o nestanku deteta uz informacije o osobi uz koje dolazi fotografija, informacije o tome kako je dete bilo obučeno, gde je poslenji put viđeno, fizičke karakteristike i slično.

 

– Informacije treba da se podeli među građanima, kako bi i oni učestvovali u potrazi uz saglasnost policije, roditelja i zaštitu privatnosti i zaštitu u digitalnim mrežama po standardima EU – kaže Ivanović za “Novo jutro”.

Bitno je, kaže, ne zloupotrebljavati ovaj sistem, da ne bi došlo do prezasićenja javnosti i toga da se više ne reaguje na objave nestanka dece.

 

AUTOR TEKSTA: Pink.rs

Advertisements

error: