MINISTARKA ZORANA MIHAJLOVIĆ: Srbi ne poštuju Žene kao Evropljani

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović danas je povodom Međunarodnog dan ljudskih prava izjavila da nema ljudskih prava bez poštovanja prava žena i manjina.

 

“Borba da sve marginalizovane i višestruko diskriminisane grupe građana i građanki budu prepoznate kao ravnopravni članovi našeg društva, da ravnopravno ostvaruju sva svoja prava i da imaju jednake mogućnosti za rad i razvoj odgovornost je svih nas”, navela je Zorana Mihajlović u pisanoj izjavi.

 

Ona je istakla da 10. decembar treba svakoga da podseti da su ljudsko dostojanstvo i sloboda temelj za izgradnju modernog i razvijenog društva.

Advertisements

 

“Važno je da donosimo zakone i strategije, ali, još značajnije je da konkretnim merama omogućimo svima da se školuju, da rade, da sprečimo nasilje i da svako ima mogućnost da ostvari svoje potencijale. To se posebno odnosi na romsku nacionalnu manjinu u Srbiji i na višestruko diskriminisane i ranjive grupe žena, kao što su žene sa invaliditetom, žene na selu, samohrane majke i Romkinje”, rekla je Zorana Mihajlović.

Podsetivši da se danas završava i globalna kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, potpredsednica Vlade je istakla da se protiv nasilja nad ženama treba boriti tokom cele godine.

 

“Nema govora o ljudskim pravima ako su žene i devojčice žrtve nasilja. Ovo je ogroman problem celog društva i zahteva edukaciju, rad sa najmlađima, aktivnu ulogu porodice i škole. Moja poruka svima je da zaštitimo žene i ne okrećemo glavu pred nasiljem, jer ono nije privatna stvar”, kazala je Zorana Mihajlović.

IZVOR: KURIR

Advertisements

error: