MINISTAR VULIN: Pravićemo nevidljive avione!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Ministar odbrane Vulin najavio je da će u toku narednih nekoliko meseci početi razgovori sa Kinezima oko uspostavljanja projekta za proizvodnju aviona. Ali ne običnih.

 

Srbija i Kina zajevno će praviti nevidljivi avion koristeći stelt tehnologiju koju su kineski stručnjaci napravili na osnovu delova američke letelice F-117 koja je sručena u Buđanovcima 1999. godine tokom NATO bombardovanja!

Srpska delegacija, koju prevodi ministar odbrane Aleksandar Vulin, u Pekingu dogovara mogućnost ustupanja ove tehnologije našoj državi. Reč je o istraživanju koje je korišženo za avion “čengdu” J-20, a koje mu omogućava da bude bukvalno nevidljiv na radaru.

Advertisements

 

Kineski vojni stručnjaci su, analizom delova sručenog F-117 koje su uzeli iz Srbije, razvili posebnu farbu koja upija radarsko zračenje i odbija ga u mnogo smerova, zbog čega je letelica nevidljiva na radarskim sistemima.

 

Vulin je posetio kineske firme namenske industrije AVIC i CASIC, koje se upravo bave razvojem i proizvodnjom aviona, helikoptera, bespilotnih letelica i PVO sistema.

 

– Na prvom mestu smo zainteresovani za osvajanje tehnologija kojim bismo bili u stanju da priozvodimo različite sisteme, ali naravno i za određene gotove borbene sisteme koji i te kako mogu da znače. Za Vojsku Srbije jako je važno da uhvati korak sa svetom – rekao je Vulin.

 

Autor teksta: B92 / Dnevni Žurnal

 

Advertisements

error: