MINISTAR PORUČIO RADNICIMA: Tito vam je umro, nema socijalizma!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Beograd — Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da berba maline još nije počela i da cene nisu još ni formirane.

 

Nedimović je za B92 povodom protesta malinara u Prijepolju i blokade puta ka Crnoj Gori rekao da je sa njima razgovarano, ali da oni nisu pristali da odblokiraju put.

“Tamo sada ima 50 do 70 ljudi. Mi smo razgovarali sa njima već, oni nisu hteli da prekinu blokadu. Ne sporim ničije pravo na protest, ali ne mogu da razgovaram sa nekim dok se blokada ne prekine”, naveo je ministar.

 

Govoreći o najavama da će cena maline biti niska, Nedimović je kazao da cenu ne određuje Ministarstvo i da uostalom ni berba nije počela, a cena nije još formirana.

 

Kazao je da je sa proizvođačima i predstavnicima proizvođača maline već puno puta razgovarao, ali da država ne može tu mnogo učiniti jer se menja tržište.

Nedimović je objasnio da se više ne traži toliko cela malina već crveni miksevi, a sa druge strane SAD i Kanada su preplavljene malinama iz Meksika, koje su odlično rodile i ne trebaju im naše maline.

Sa druge strane, sve je više proizvođača maline i u Srbiji, Mađarskoj, Poljskoj, Bosni i Hercegovini i Ukrajini i konkurencija je sve veća a cena onda trpi.

Advertisements

Nedimović je kazao da je fomriran Nacionalni savet za malinu, kao vladino telo koje će pomoći da se kroz dijalog svih učesnika u proizvodnji trgovini malinom, od predstavnika proizvođača, resornog ministarstva, Privrdne komore Srbije i hladnjačara, detektuju svi problemi i proba naći rešenje za probleme koji prate ovu branšu.

 

Na pitanje da li je onda u Srbiji na neki način prošlo zlatno doba maline, ministar kaže se ciklusi menjaju, jer je početkom 2000- ih bilo dobro vreme za maline, a onda je 2013., -14., -15., -16. bilo ekstra pa je cena išla i 50 odsto iznad realne.

 

Srbija, kaže, mora da otvara nova tržišta za malinu, a jedno od njih su, kako je naveo, Ujedninjeni Arapski Emirati.

Važno je i da se zna da je naša tehnologija branja mnogo skupa, jer je radna snaga skupa, naveo je Nedimović i istakao da se u Mačvi i Vojvodini gde se malina bere kombajnima, proizvođači uklapaju i sa nižim cenama.

 

Na pitanje da li odgovornost za obaranje cene leži i na hladnjačarima, na koje se proizvđači stalno žale, Nedimović je kazao da to nije tačno.

Istakao je da proizvođači moraju da se prilagođavaju novim uslovima i tehnologijama rada i branja i da ne mogu više da rade “kao njihov deda”. “Rekao sam im da je drug Tito umro”.

 

IZVOR: B92 / FOTO: Tanjug

Advertisements

error: