MINISTAR LONČAR: Lečimo mi bolesnu decu, ali vi ne znate!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je lečenje dece u inostranstvu rešeno sistemski osnivanjem fonda za lečenje, ali da u praksi to nije zaživelo u potpunosti, jer se, kako kaže, zainteresovani ne prijavljuju. Lončar je apelovao da se slučaj četvorogodišnjeg Dušana Todorovića, koji se trenutno leči u Barseloni, ne zloupotrebljava.

 

“Zamolio bih na početku – Dušan ima sve neophodne preduslove…Ne moraju da slušaju šta ćemo mi da kažemo…Mislim da bi bilo krajnje fer i korektno da do daljeg ne potežemo po tim pitanjima njegovo ime. On je u bolnici, njemu je potreban mir i pozitivna energija, ne moramo njega da koristimo, ja sam na vezi s lekarima, direktor bolnice ga je posetio, ima svaku pomoć koja može da mu se pruži”, rekao je Lončar u Novom danu.

Advertisements

 

Ministar je kazao da je Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) 2014. poslao 45 mališana na lečenje u inostranstvo, a da je taj broj 2017. godine iznosio 614.

 

“Ne samo da smo slali, nego je mnogo stranih stručnjaka dolazilo ovde da leči tu decu, što je bolje, jer su deca ovde, ne moraju da idu u inostranstvo, a naši lekari mogu da nauče nešto. Imamo situaciju da 2014, da bismo sistemski rešili to pitanje, osnivamo budžetski fond i samo preko tog fonda, plus u republičkom, šaljemo 127 mališana na lečenje i 241 uzorak na genetsko ispitivanje krvi, jer imamo problem, ima ga veći deo sveta – da dođete do dijagnoze”, rekao je Lončar.

 

N1 SRBIJA

Advertisements

error: