MILO ĐUKANOVIĆ: Srpska crkva je izvor zla!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Milo Đukanović kreće u konačni obračun sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori. Kakve su mu namere, crnogorski predsednik pokazao je obrušivši se najgorim uvredama i optužbama na SPC u svom prvom govoru nakon preuzimanja dužnosti šefa države.

 

Za Srbe u Crnoj Gori ovakav Milov istup nije iznenađenje jer je, kako ističu naši sagovornici, njegova misija od kada je došao na vlast da zatre sve što je srpsko. Protojerej-stavrofor Velibor Džomić, desna ruka mitropolita Amfilohija, poručuje da je nedopustivo da država građanima pendrekom uteruje religijski ili bilo koji drugi identitet:

 

– Državni intervencionizam u religijsku sferu je nedopustiv u demokratskim društvima. Svetovna vlast nema pravo da se meša u unutrašnje stvari crkve, niti da koristeći mehanizme javne vlasti kreira versku sliku u državi na način koji odgovara partijskim ili ideološkim potrebama. Ovakve najave obračuna su nedopustive.

Advertisements

 

Andrija Mandić, lider opozicionog Demokratskog fronta u Crnoj Gori, kaže da Đukanović od početka dolaska na vlast 1997. kontinuirano vodi bitku protiv SPC i Srba, a da je ovim jasno preneo poruku da će taj posao nastaviti i intenzivirati.

 

– Takva priča direktno je suprotna drugom delu njegovog govora u kojem ističe da će raditi na suzbijanju podela i mirenju u Crnoj Gori, koja je duboko podeljena po svim linijama.

 

Verski analitičar Draško Đenović ocenjuje da je ovo pitanje nacionalnog identiteta.

 

– Sasvim je moguće da će Milo pokušati da zagorča život SPC, ne mora da se meša u kanonska pitanja, dovoljno je da donese odluku da crkva plaća porez – konstatuje Đenović.

 

IZVOR: Republika.rs

Advertisements

error: