MILIONSKI PROBLEMI U EPS-u: Čega god se napredni “STRUČNJACI” dohvate, sve unište!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Beograd – Izjava premijera Aleksandra Vučića da će država izdvojiti 250 miliona evra za nabavku neophodnih mašina i opreme u Rudarskom basenu „Kolubara“ izazvala je oprečne reakcije o tome da li je to opravdano, ali i jedinstven stav da EPS kuburi sa problemima jer da nije tako, država ne bi morala da interveniše.

Slobodan Ružić, nekadašnji zamenik ministra energetike Srbije, kaže za Danas da u razvijenim zemljama nije praksa da država upumpava novac u javna preduzeća kako bi ona investirala u proizvodnju.

„To nigde nije slučaj. To je bilo sasvim normalno u socijalističkoj ali ne i u tržišnoj privredi. Država Srbija ne bi trebalo da daje bilo kakav novac EPS-u, već bi to preduzeće trebalo da za te potrebe koristi sopstvena sredstva. EPS bi trebalo da posluje profitabilno i da puni državnu kasu a ne da se iz budžeta novcem građana finansira njegovo poslovanje“, kategoričan je naš sagovornik.

On dodaje da je osnovni razlog zbog čega je država prinuđena da posegne za budžetskim sredstvima kako bi pomogla EPS-u činjenica da to preduzeće nema ekonomski opravdanu prodajnu cenu struje.

„Da je cena struje u Srbiji ekonomski opravdana EPS bi imao zaradu i mogao bi da izdvaja sredstva za potrebne investicije. Na žalost to nije slučaj. Sada je sasvim jasno da su priče o tome kako je EPS u prethodnom periodu uspešno poslovao i počeo da stvara profit u suštini imale samo propagandni karakter kojim je menadžment pokušavao da se dodvori nadležnima. Ne bih hteo da budem pogrešno protumačen. Investicije u Rudarski basen „Kolubara“ su apsolutno potrebne i korisne. Tu dileme nema. Međutim, pogrešan je način na koji se to radi. To je nužno činiti EPS-ovim a ne državnim sredstvima“, naglašava Ružić.

Sa tim mišljenjem se slaže i privatizacioni savetnik Branko Pavlović.

„Srbija se obavezala prema Međunarodnom monetarnom fondu i Evropskoj uniji da više neće subvencionisati EPS i druga javna preduzeća. Sad država opet planira da finansijski podrži EPS. Podsećanja radi, država je i pre desetak godina takođe izdvojila novac za proizvodnju uglja u kopovima. Sad to čini opet.

Advertisements

To je jasan pokazatelj da apsolutno ništa nije urađeno na restrukturiranju i unapređenju poslovanja tog preduzeća, da se njim rukovodi na neefikasan način i da ne postoji bilo kakav plan na koji način upravljati preduzećem i omogućiti mu zaradu iz koje bi finansirao svoje investicione potrebe.

EPS nije jedino preduzeće u koje država bez bilo kakve logike i procene upumpava sredstva. Postavlja se pitanje dokle će se tako postupati sa novcem građana Srbije. Očito je da aktuelna garnitura ne zna kako da rukovodi EPS-om niti da ima ideju za izlazak tog preduzeća na „zelenu granu““, navodi Pavlović.

Sa druge strane, energetičar Vojislav Vuletić smatra da je sasvim legalno i normalno da država pomaže preduzeće čiji je vlasnik.

„Država je dužna da odgovorno pazi na svoju imovinu isto kao što su roditelji dužni da paze na decu. EPS je imao nešto lošije rezultate tokom zime kada je reč o kopanju uglja neophodnog za rad termoelektrana i sasvim je u redu da država pomogne EPS-u i obezbedi mu potrebna novčana sredstva kako bi obnovio mehanizaciju potrebnu za rad u Rudarskom basenu „Kolubara“. Svuda u svetu država pomaže preduzećima kako bi zaštitila opšti interes. Ako se hrvatska država toliko trudi da spase Agrokor, zašto Vlada Srbije ne bi pomogla EPS-u“, navodi Vuletić.

On dodaje da će ta investicija pomoći EPS-u da ostvaruje veću proizvodnju uglja, samim tim proizvodi i više struje i sa većim obimom učestvuje u punjenju budžeta nego što je to sada slučaj.

„Ipak, mora se konstatovati i to da EPS čim nema sopstvena sredstva za takvu investiciju, nije dobro poslovao kako je to tvrdio njegov menadžment“, zaključuje Vuletič.

Do zaključenja ovog izdanja Danasa nismo dobili odgovore iz EPS-a i Ministarstva rudarstva i energetike zašto država upumpava novac u to preduzeće dok se Ministarstvo privrede u svom odgovoru proglasilo nenadležnim za slučaj.

IZVOR: DANAS

Advertisements

error: