Milan Protić: Vučić nije svestan da kopa rupu u koju će sam da upadne

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Izlazak na izbore ne donosi ništa osim dodatne legalizacije i legitimizacije “Vučićevog režima i vladajućeg poretka”, izjavio je u intervjuu FoNetu istoričar i bivši diplomata Milan St. Protić, koji smatra da je “Kosovo izgubljeno i da ne treba na to trošiti dodatnu energiju”.

 

On objašnjava da su SAD “krenule u ofanzivu u kontekstu rešavanja kosovskog pitanja”, jer je procenjeno da bi se na toj temi, pre predsedničkih izbora, mogla ostvariti pobeda.

Protić je rekao da bi izlaskom na izbore “opozicija izgubila i ono malo podrške koju ima među građanima i dokazala da na dosta jasan način sarađuje sa režimom”.

 

Prema njegovom mišljenju, buduća odluka Demokratske stranke (DS) u vezi sa bojkotom izbora, “zbog tradicije i dugovečnosti, važnija je od odluka drugih stranaka”.

Predviđa da će DS “izglasati bojkot”, jer “ne vidi da imaju drugu opciju”, ali u opoziciji, s druge strane, ne vidi želju da uđe u beskompromisni sukob sa režimom.

Ne vidi ni svrhu razgovora o izbornim uslovima, koje naziva “rijaliti programom” i objašnjava da je za uspeh bojkota važno “koliko se partija opozicije odluči na ovaj korak, ali i procenat građana koji će izaći na birališta”.

Advertisements

 

U slučaju “aktivnog bojkota, sa drugačijim porukama građanstvu nego do sada, a ne samo neučestvovanja, opozicija bi sa optimizmom mogla da očekuje izlaznost oko ili ispod 40 procenata”, uveren je Protić.

Kako smatra, “to bi bio uspeh bojkota, ali čak i da više ljudi izađe, činjenica da glavne opozicione partije ne učestvuju svima pokazuje da vladajući režim nema pun legitimitet i da je trčao trku bez pravih i ozbiljnih rivala”.

 

Izjavom da mu je svejedno da li opozicija izlazi na izbore, Vučić pokazuje da “nije svestan da kopa rupu u koju će sam da upadne”, tvrdi Protić i podseća da “demokratija podrazumeva ravnotežu i potrebu vlasti da ima političke protivnike koji misle drugačije i sa kojima se takmiči”.

Od “pametnog čoveka na vlasti” on bi očekivao da kaže da mu je žao što je opozicija slaba i da je Srbiji potrebna jaka opozicija, jer stabilnost i napredak zemlje zavise i od toga koliko su politički činioci međusobno ravnopravni. U Srbiji se “demokratija nikada nije podrazumevala, sem, možda, u nekom trenutku posle 5. oktobra”, ocenio je Protić.

 

N1 Srbija

Advertisements

error: