MERKEL ANI BRNABIĆ: Priznajte Kosovo i ulazite u EU

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas, nakon razgovora sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, da bi trebalo nastaviti proces rešavanja problema Kosova i Metohije i dodatno ga unaprediti, kako bi bilo postignuto rešenje, prenosi Tanjug.

 

Nemačka kancelarka Angela Merkel je, na pitanje novinara da li Berlin i EU imaju neki rok do kada treba da se postigne sporazum Beograda i Prištine i da li i dalje važi za Srbiju okvirni datum za pristupanje EU — 2025. godina Žan-Kloda Junkera, izjavila da nema rokova i poručila: što pre — to bolje.

 

„Nema rokova u kojima se neke stvari moraju završiti, ali što pre — to bolje“, rekla je Merkelova.

Kaže da je njena poruka za sve koji žele da budu članica EU da je za to nekada potrebno malo više vremena, nekada manje, kao i da ne postoji limit ili ograničenje.

 

Merkelova je naglasila da EU želi da se zadrži zamah u reformama i da se „zna da za pristupanje EU treba rešiti određene stvari u vezi sa Kosovom“.

„Što se tiče 2025. godine, nisam za to da se licitira nekim datumima i vremenima, već da sve zemlje-kandidati ispunjavaju uslove za pristupanje, a ti preduslovi su vrlo jasni“, rekla je kancelarka.

 

Dodaje da se i u okviru EU moraju sprovoditi određene reforme, kao i da se može govoriti o pristupanju EU samo ako Srbija ispunjava uslove.

„Ne mogu govoriti u kojoj godini će to biti, ali to nije ni važno, već je važno dokle je Srbija napredovala u svom razvoju“, zaključila je Brnabićeva.

Advertisements

 

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da ne može ništa reći u vezi sa informacijama koje su se pojavile da bi Nemačka i Francuska mogle da imenuju specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine.

 

Merkelova je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskom premijerkom Anom Brnabić kazala da su Nemačka i Francuska pokušale, i da i dalje pokušavaju da se pokrene taj dijalog, kao i da se nešto uradi kada su u pitanju takse koje je Priština uvela na proizvode iz centralne Srbije.

 

Ona je podsetila da je proces prekinut i istakla da će se o nastavku dijaloga ponovo razgovarati nakon kosovskih izbora.

 

„Dosad nije bilo moguće uspostaviti dijalog zbog taksi“, ukazala je Merkelova.

Merkelova posle susreta s Brnabićevom: Nastaviti rešavanje pitanja Kosova i Metohije
Merkelova je rekla na konferenciji za medije da je sa Brnabićevom razgovarala i o situaciji u regionu i o saradnji i istakla da je raduje što se berlinski proces pokazao kao veoma koristan i doveo do velikih mogućnosti i aktivnosti saradnje.

 

Ona je istakla da postoji dobra bilateralna saradnja dveju zemalja i da u Srbiji posluje 400 nemačkih preduzeća sa 60.000 zaposlenih, kao i da je Nemačka značajan trgovinski partner Srbije.

 

Sputnik

Advertisements

error: