MEKALISTER PRETI SRBIMA: Ako hoćete u EU morate da krenete protiv Putina i Rusije

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Izvestilac Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister govori za “Novosti” o brzini ulaska naše zemlje u EU, odnosima Beograda i Moskve, izazovima koji su pred evropom…

 

ORIJENTACIJA Srbije ka Evropi, kao i eventualnom članstvu u EU, ne isključuje srdačne odnose sa ostalim zemljama u svetu, uključujući i Rusiju. Istovremeno, od država koje žele da se pridruže EU očekuje se da se usklade sa osnovnim načelima zajedničke spoljne politike. To, naravno, važi i za Srbiju.

Ovako Dejvid Mekalister, izvestilac Evropskog parlamenta za našu zemlju, odgovara na pitanje može li Srbija da održava dobre ekonomske i političke odnose sa Rusijom i istovremeno napreduje na putu ka EU.

* Koliko je Srbija napredovala za poslednjih godinu dana?

– Srbija na pravi način korača ka članstvu u EU. Novi izveštaj EP o Srbiji navodi više konkretnih oblasti u kojima je Vlada sprovela dalekosežne reforme usmerene ka ispunjavanju uslova za članstvo. Usvojeni su podsticaji za otvaranje novih radnih mesta i promene u ekonomiji u cilju modernizacije nacionalne privrede Srbije i omogućavanja njenog približavanja najvećim ekonomijama u Evropi. Vlada je takođe marljivo radila na poboljšanju saradnje sa susedima, doprinoseći tako većoj stabilnosti u regionu.

* Šta nam je najjača, a šta najslabija tačka?

Advertisements

– Reforme sprovedene u nastojanju da se podstakne srpska privreda su veoma impresivne. Važno je da se građanima, a posebno mlađom generacijama, obezbedi jasna ekonomska perspektiva da bi osigurali njihovu stalnu podršku pristupanju Srbije EU. Nedostaci koji još treba da budu u potpunosti otklonjeni posebno se odnose na jačanje vladavine prava. Održavanje nezavisnog sudstva mora biti apsolutni prioritet.

* Kada bismo mogli da otvorimo i zatvorimo sva poglavlja i uđemo u EU?

– Nije moguće dati precizan datum za završetak procesa pristupanja. U svetlu do sada postignutog napretka, Srbija može s poverenjem da gleda prema svojoj evropskoj budućnosti.

* Kako mislite da EU i dalje činite atraktivnom za građane Srbije, posle svih ovih kriza u EU i imajući u vidu dužinu pristupnog procesa?

– Tačno je da je EU pretrpela neke ozbiljne udarce. Suverena dužnička kriza, masivni priliv migranata ili britanska odluka da se povuče iz Unije, uzdrmali su temelje našeg evropskog projekta. Ali, tamni oblaci krize počinju da se razmiču. Privrede evrozone ponovo pokazuju jake znake rasta, talas populizma odbijen je u nedavnom krugu izbora. Po meni, EU i dalje ostaje veoma privlačna. Nastavlja da verodostojno nudi obećanje ekonomskog prosperiteta i mira zasnovanog na liberalno-demokratskim vrednostima, Srbiji i drugim potencijalnim članovima.

 

NOVOSTI

Advertisements

error: