MARKON SE POKLONIO ZASTAVI SRBIJE: Volim Srbe!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

U Parizu u sredu obeležen Dan pobede u Drugom svetskom ratu. Francuski predsednik pozdravio zastave naše zemlje

 

MNOGO volim Srbe!

To je jedna od poruka koju je francuski predsednik Emanuel Makron uputio predstavnicima srpske dijaspore koji su po tradiciji nosili naše državne i vojničke zastave na jučerašnjoj ceremoniji obeležavanja Dana pobede u Drugom svetskom ratu kod Trijumfalne kapije u Parizu.

 

– Pozdravio se sa nama i zastao da sa svakim od nas porazgovara. Rekao sam mu da negujemo prijateljstvo između dve zemlje i da volimo Francusku i Srbiju, na šta mi je odgovorio da i on mnogo voli Srbe – kaže, za “Novosti”, Slobodan Đekić, jedan od četvoro srpskih zastavnika na ceremoniji.

Uz njega je bila i predsednica Svesrpske zajednice Francuske Slađana Stamenović.

– Makron se raspitivao o radu našeg udruženja i poručio da ne treba da se brinemo, jer je, kako je rekao, srpsko-francusko prijateljstvo trajno – prenosi utiske Stamenovićeva.

Advertisements

 

Makron je stisnuo ruku i Suzani Reljić.Poručio je da mu je drago što smo uvek tu sa srpskim zastavama. Prepoznao nas je, jer smo redovni na obeležavanjima Dana pobede u oba svetska rata – ističe Reljićeva.

Najduže u razgovoru s Makronom juče se zadržao predstavnik udruženja starih ratnika iz Prvog svetskog rata Petar Petrović Pepi.

 

– Rekao sam mu da smo ga čekali prošle godine, i da se nadamo da će konačno posetiti Srbiju. Uverio me je da će doći u Beograd 16. jula, posle obeležavanja Dana francuske Republike. Poručio je da ga čekamo i pozdravio našu zastavu – kaže Pepi.

Srpski barjaci su stajali uz veliki broj francuskih zastava i uz po jedno znamenje Grčke i SAD, saveznika iz Drugog svetskog rata.

Predsednik Makron je obnovio Večnu vatru na Spomeniku neznanom junaku i izvršio smotru postrojenih trupa svih rodova vojske. U dnu Jelisejskih polja položio je i venac pred spomenikom Šarlu de Golu. Na smotri su bili prisutni i bivši predsednici Nikola Sarkozi i Fransoa Oland. Makron se na kraju pozdravio i sa okupljenim građanima, a ceremonija je održana po veoma lošem vremenu i jakom pljusku.

 

Autor Vesti: Novosti

Foto: AP

Advertisements

error: