Marina Abramović: Ništa me ne vezuje za Srbiju

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Umetnica za hrvatski “Jutarnji list” rekla i da nijedno mesto na svetu ne oseća kao dom, jer je za nju jedini dom njeno telo.

 

ZVEZDA svetske vizuelne umetnost Marina Abramović, čija se velika retrospektiva očekuje u septembru u Muzeju savremene umetnosti, povodom izlaska iz štampe knjige “Prolazim kroz zidove” u Hrvatskoj, dala je intervju “Jutarnjem listu” – na engleskom jeziku (doduše, mešajući ga na kraju sa srpskim). Na pitanje kako joj iz današnje perspektive izgleda Srbija, Marina, koja se u svet otisnula iz Beograda 1975, odgovorila je da je to zemlja njenog detinjstva i mladosti, koju je tada intenzivno osećala:

Advertisements

 

– S ovom zemljom danas, tom Srbijom, gotovo da ne osećam ikakvu vezu. Jedina spona koju sad želim imati s tom izložbom ove godine je s mladim ljudima, ne sa svojom generacijom. Jer u svojoj generaciji nikada nisam ni bila prihvaćena. Da, sad me pozivaju, čak radimo i kratki film koji se zove Coming home – istakla je umetnica, dodajući da nijedno mesto na svetu ne oseća kao dom, jer je za nju jedini dom njeno telo.

 

Novosti.rs

Advertisements

error: