Država uplatila 6 MILIONA na privatni račun Vučićevićeve firme

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Neko mora da objasni zašto država javnim novcem subvencioniše pojedine vlasnike hladnjača, dok proizvođači još uvek ne znaju koliko će novca dobiti za ovogodišnji, desetkovani rod malina

Kako je Espreso već pisao, Dragan J. Vučićević, glavni i odgovorni urednik provladinog tabloida Informer i direktor ovog dnevnog lista Damir Dragić, zajedno su vlasnici 50 odsto firme “Ledena Lozica”, hladnjače koja se bavi otkupom malina.

U međuvremenu, urednik NIN-a, Milan Ćulibrk je u poslednjem broju ovog nedeljnika napisao da bi Vučićević i Dragić, koji su suvlasnici polovine preduzeća Ledena iz Loznice (po 25 odsto imaju i Slobodan Šijan, bivši suvlasnik Tehnomanije i Srećko Kurčubić) trebalo da objasne ko je njihovoj firmi i po kom osnovu prošle godine uplatio šest miliona dinara, koji se u poslovnim knjigama vode kao “prihodi od premija, subvencija, dotacija i donacija”.

Ćulibrk kaže da neko mora da objasni zašto država javnim novcem subvencioniše pojedine vlasnike hladnjača, dok proizvođači još uvek ne znaju koliko će novca dobiti za ovogodišnji, desetkovani rod malina.

On takođe traži objašnjenje zašto je Ledena dobila šest miliona dinara, a Nomil promet iz Arilja 53.000 dinara, iako je 2016. godine imao tri puta veće prihode od Ledene, dok Finelko iz Šimanovca nije dobio ni dinar subvencija.

Takođe, uvidom u Agenciju za privredne registre (APR), Društvo za proizvodnju, promet i usluge “Ledena Lozica” d.o.o. iz Loznice, od 1. januara do 31. decembra 2016. godine imalo je poslovni prihod od preko 164 miliona dinara (po sadašnjem kursu od 120 dinara za evro to je 1.37 miliona evra).

Advertisements

Zanimljivo je, s druge strane, da su urednik i direktor jednog dnevnog lista u poslu čiji je zadatak da istinito izveštava o problemu s otkupnom cenom malina i shodno tome protestima malinara, koji su nezadovoljni otkupnom cenom koju im država nudi.

Kako Informer piše o ovoj tematici može se videti npr. i iz teksta pod naslovom “Nedimović: Cenu maline diktiraju inostrani kupci”, objavljenog 24. jula ove godine. U tom tekstu se citira ministar poljoprivrede Branislav Nedimović koji kaže da tržište opredeljuje i diktira cene, a da je tražnja za malinom na Zapadu manja.

Na trećoj strani, među ljudima upućenim u ovaj posao može se čuti da se velike količine malina plasiraju u Rusiju, a upravo su Vučićević i Informer otvoreno rusofilski. Koliko je tu reč o privatnim simpatijama, a koliko o poslovnim interesima, procenite sami.

– U problemu koji malinari imaju s otkupljivačima nalazi se skup firmi među kojima je i “Ledena Lozica”, u kojoj Vučićević i Dragić imaju po 25 odsto vlasničkog udela. Njih dvojica su inače u ceo biznis ušli s po 3.000 dinara upisanog novčanog kapitala – kaže izvor Espresa.

Prema njegovim rečima, niskom cenom malina štite se interesi vlasnika i direktora Informera, ali i mnogih drugih, znanih i neznanih u ovom poslu.

Podsetimo da smo komentar na ovu temu pokušali da dobijemo i od vlasnika i od direkora Informera. Dragan Vučićević se nije javljao na pozive naših novinara, dok je Damir Dragić, doduše ljubaznim tonom, odbio da sasluša naše pitanje.

(Espreso.rs)

Advertisements

error: