MALI: Smanjio sam Javni dug Srbije za milijardu dolara!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Beograd — Srbija mora da vraća dugove koje je napravila prethodna vlast i pored toga ima suficit u budžetu od 70 milijardi dinara, kaže ministar finansija Siniša Mali.

 

Naša zemlja je smanjila javni dug za 1,03 milijarde dolara i njegovo učešće u BDP-u za dva procentna poena sa 56,1 odsto na 54,1 odsto, rekao je Mali i istakao da je reč o dugu iz 2013. godine kojim su vraćeni stari krediti iz prethodnog perioda.

“Taj dug je iz 2013, kojim su vraćeni vaši stari krediti i sve što ste ostavili deci i građanima Srbije”, odgovorio je Mali lideru Nove stranke Zoranu Živkoviću, koji je postavio pitanje koja je struktura vraćenog duga.

Advertisements

 

Mali je rekao da je Srbija u jednom danu isplatila 1,03 milijarde dolara starog duga, što je skoro 900 miliona evra.

“Građani Srbije, mislim da je potpuno jasno da je svaki suficit i svaka ušteda bolja nego deficit, koji je 2012. godine bio 6,6 odsto BDP-a, a mi imamo suficit 0,5 odsto. Pa vidite da li je bolje ili nije. Jeste bolje građani Srbije, kada imate na računu 70 milijardi koje ste uštedeli, a ne minus koji su potrošili i zato nam je tada i rastao udeo javnog duga u BDP-u”. rekao je Mali.

 

Ističe da bi mogli ne postoji taj dug koji je napravila prethodna vlast od 900 miliona evra da izgradimo mnogo toga i kao primer naveo da je izgradnja Kliničkog centra u Nišu koštala je 50 miliona evra.

 

B92 / TANJUG

Advertisements

error: