MALI: Razmišljam da li da povećam plate narodu

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali predstavio je danas mere koje se odnose na uređivanje penzija i plata u javnom sektoru, a koje je podržala i Misija Međunarodnog monetarnog fonda, koja boravi u Beogradu povodom prvog razmatranja rezultata sprovođenja novog programa makroekonomskih i strukturnih reformi, podržanog Instrumentom za koordinaciju politike „The Policy Coordination Instrument“ (PCI).

 

Prva mera koju je ministar Siniša Mali istakao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Međunarodnim monetarnim fondom i Narodnom bankom Srbije, jeste ukidanje Zakona o privremenom umanjenju penzija, čime će penzije u odnosu na mart 2014. godine biti povećane između 7,91 i 13,3%.

 

MALI UVERAVA: Penzije će biti sve veće i veće!

Ministar je iskoristio priliku da se još jednom zahvali najstarijim sugrađanima, koji su podneli najteži teret reformi i pomogli državi da konsoliduje javne finansije, istakavši da je ovo prva velika stvar koja je dogovorena.

Advertisements

 

Druga mera koja je dogovorena sa Međunarodnim monetarnim fondom jeste fazno napuštanje Zakona o privremenom smanjenju plata u delu koji je obavezivao javna i javno-komunalna preduzeća da uplaćuju u republički budžet iznos uštede po osnovu smanjenja plata.

Kada je reč o reformi plata u javnom sektoru, ministar Mali je izjavio da postoji apsolutna posvećenost tom poslu, kao i da je to jedna od ključnih reformi na kojoj se radi već četiri godine.

 

Što se tiče povećanja plata, ministar je rekao da će se plate povećavati u fazama, kao i da je sa MMF dogovoreno koliki je bilansni prostor za tu svrhu. Ministar je dodao da će do kraja oktobra biti izneti konkretni podaci o tome.

 

REPUBLIKA.RS / TANJUG

Advertisements

error: