MALI: Naviknite se živećete sve bolje i bolje!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je u parlamentu da će penzije u Srbiji biti sve veće i veće jer je ekonomska situacija sve bolja i bolja.

 

Kako je rekao, želi da se svi naviknu na visoke stope rasta naše ekonomije.

To je uticalo da penzije u BDP te godine učestvuju sa 13, 4 odsto.

“Od tada kreću sve nevolje javnih finansija Republike Srbije, zbog toga što su penzije bile povećane na neodgovaran način i novca nije bilo za njihovu isplatu”, rekao je Mali.

Mali je, tokom rasprave o nekoliko zakonskih predloga među kojima izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2018. godinu, ukazao na katastrofalnu politiku prethodne vlasti i istakao da su od 2008. penzije povećavane četiri puta.

 

Kako je dodao, 2014. je 43, 7 odsto svih obaveza koje je PIO fond imao dotirano iz budžeta Republike, što znači da je skoro polovina obaveza za penzije plaćena iz budžeta, umesto da je fond dobijao, odnosno primao doprinose od zaposlenosti.

Advertisements

 

To je bilo preko 200 milijardi dinara godišnje, rekao je ministar.

Ove godine se taj iznos spustio na 28,4 jer ekonomska politika vlade pokazuje rezutate, objasnio je.

On je naveo da se u Srbiji sada smanjuje nezaposlenost, da je veći i priliv u budžet PIO fonda, a samim tim se smanjuju i obaveze iz državnog budžeta za te namene.

 

“To pokazuje koliko je ova politika odgovornija od politike koja se vodila do 2013. godine, a ukoliko situacija bude još bolja, a imamo rekordne stope rasta, suficit u budžetu treću godinu zaredom, smanjenje javnog duga, inflacija nikad manja…zasto ne bi onda i penzioneri osetili boljitak u godinama koje dokaze”, rekao je Mali.

 

Zašto da ako ostvarujemo dobre rezultate ne pomognemo i penzionerima više, rekao je Mali.

 

B92

Advertisements

error: