MAJA: Stižu nove fotelje za Skupštinu, stare su neudobne!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Skupština Srbije raspisala je javnu nabavku za zamenu kože sa sedišta u velikoj sali gde se održavaju zasedanja, a insistiraju na najskupljoj koži – telećem boksu. Kako se za nameštaj koristi jeftiniji, ali i rastegljiviji goveđi boks, objašnjavaju kožari, to znači da će mnogo više životinja, oko čak 200 teladi stradati da Maja Gojković, predsednica Skupštine, i 250 poslanika dobiju nove fotelje.

 

Posle nabavki ekskluzivnih francuskih buđavih sireva, bademovog mleka i više od 4.000 litara žestokih alkoholnih pića namenjenih trbusima narodnih tribuna, usledio je tender za njihove zadnjice.

 

Posebna obrada

U konkursnoj dokumentaciji, objavljenoj na sajtu parlamenta, za restauratorske radove na kožnim sedištima velike Plenarne sale, ukupno njih 484, navode da im je potrebno do 1.000 metara kvadratnih najkvalitetnije kože, telećeg boksa, za presvlačenje poslaničkih fotelja, ali i da sedišta i nasloni moraju biti presvučeni iz jednog komada kože.

– Potrebno je izvršiti demontažu i ponovnu montažu kožnih sedišta, zajedno sa naslonom. Unutrašnji sastav sedišta sastoji se od kvalitetnog kožnog pokrivača sa podslojevima od žime, ameriken platna, žičanih federa i gurtni. Ukupan broj kožnih sedišta sa naslonom je – u parteru 345, a na galeriji 139, što ukupno iznosi 484 komada. Izvođač je dužan da izvrši i obezbedi: nabavku materijala, sitan materijal, radnu snagu, transport i ugradnju – navodi se na sajtu Narodne skupštine, kao i:

Advertisements

 

– Koža mora biti kvalitetna (teleći boks) sa debljinom 1-1.5 mm, koja garantuje duži vek upotrebe sa određenom garancijom, da bude obrađena u hromu, sušena na ramu, farbana pigmentisanjem sa dvobojnim efektom, elastična, štampana u boji, sa ispunom žime, ameriken platna, žičanih federa, gurtni i ukrasnih mesinganih traka, sa metalnim nosačima i zavrtnjima.

 

Nelogično

Kako su nam objasnili u zrenjaninskoj fabrici kože, cena za teleći boks koji traži parlament može dostići i 90 evra po kvadratnom metru i ona zavisi od mnogo faktora, poput selekcije klase, pokrivnosti kože i drugih specifikacija. To znači da će Skupština samo na kožu dati i do 90.000 evra.

– Za nameštaj se obično koristi goveđi boks, koji je, naravno, mnogo jeftiniji. To posebno čudi i zbog zahteva da se sedišta oblože iz jednog komada kože. Postoje razne veličine telećeg boksa, ali komadi te kože su od 2,5 do pet kvadratnih metara – objašnjavaju u pogonu ove kožarske proizvodnje.

 

KURIR

FOTO: Profimedia

Advertisements

error: