MAJA GOJKOVIĆ: Ima da istražim zašto je bombardovana Srbija!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da je danas u skupštinsku proceduru predala Predlog odluke o obrazovanju Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje građana Srbije, kao i uticaj na životnu sredinu, sa posebnim osvrtom na posledice koje je ostavila upotreba projektila sa osiromašenim uranijumom.

 

Glavni zadatak ove Komisije je da utvrdi uzročno-posledičnu vezu između bombardovanja i velikog broja različitih teških oboljenja koja se u poslednjih nekoliko godina javljaju kod naših građana, rekla je Gojković na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Važno je, napomenula je, da se ovim otkrije uzročno-posledična veza između ovog brutalnog bombardovanja naše države i porasta malignih oboljenja i drugih teških oboljenja, pogotovo zbog upotrebe projektila sa osiromašenim uranijumom.

 

Ona je rekla da je predložila da Predlog odluke o obrazovanju Komisije bude uvršten na dnevni red prve naredne sednice po hitnom postupku.

 

Ovde nema politike. Ovo je u interesu svakog građanina ove države. Ovde nema optuživanja bilo koga. Cilj nam je da dođemo do istine u interesu građana Srbije i onih koji su oboleli i njihovih porodica i svih nas koji živimo u ovoj državi, rekla je Gojković.

Advertisements

Komisiju će činiti poslanici, a na predlog Gojković predsednik komisije će biti predsednik skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu Darko Laketić

Prema njenim rečima, Laketić će nakon usvajanja odluke o obrazovanju ove Komisije predložiti parlamentu njen sastav.

 

Gojković je rekla da je rok za prvi preliminarni izveštaj Komisije kraj 2020. godine.

 

Komisija bi, kako je rekla Gojković, na svakih šest meseci trebalo da obaveštava parlament “o svojim radnjama i postignutim rezultatima”.

Gojković je rekla da je na predlog Komisije u obavezi da pozove da se u njen rad uključe naučne i stručne ustanove i stručnjaci koji svojim znanjem mogu da pomognu njen rad.

 

IZVOR: Pink / FOTO: Tanjug

Advertisements

error: