MAFIJA NA SLOBODI! Zbog lošeg zakona JOCA AMSTERDAM ide na ulicu

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Sreten Jocić – Joca Amsterdam (55), prvobitno osuđen na 15 godina zatvora kao nalogodavac ubistva, nada se da bi za najviše godinu dana mogao da bude na slobodi.

 

Ovaj “bard” srpskog i evropskog podzemlja osuđen je jer je dvojici policajaca, koji su već odslužili kazne, naložio i platio ubistvo Gorana Marjanovića – Goksija Bombaša. Marjanović i njegova devojka Marija Đorđević ubijeni su 18. jula 1995. u kafeu sportskog centra “Olimp” u Beogradu.

Jocić prvobitnu kaznu zatvora od 15 godina služi od 28. decembra 2012. godine. Ta kazna mu je još umanjena za godinu i po dana, usvojenim Zakonom o amnestiji.

On sada računa da mu je ukupna kazna 13 i po godina, a da je oslužio više od četiri i po godine i oko godinu dana pritvora u Holandiji i Srbiji, tako da mu nedostaje još godinu dana do polovine kazne.

Plan je da nakon oko godinu dana, pozivajući se na zakon iz 1995. godine, zatraži uslovni otpust. Tada je važila odredba da nakon izdržavanja polovine kazne postoji mogućnost za uslovni otpust ako se zatvorenik dobro vlada. Sadašnji zakon propisuje da je nakon dve trećine odslužene kazne moguć uslovni otpust.

Advertisements

Jocić je bio u pritvoru i od 27. aprila 2009. do 28. decembra 2012, kao okrivljeni u slučaju ubistva vlasnika hrvatskog nedeljnika “Nacional” Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franića.

Njegova odbrana je pokušala da mu taj pritvor uračuna u kaznu koju je dobio za drugo delo – naručivanje ubistva Goksija Bombaša, ali to nije prihvaćeno.

Jocić je podneo zahtev da mu se zbog pritvora koji mu je određen u slučaju ubistva novinara u Zagrebu isplati odšteta od 60 miliona dinara. On je pravosnažno oslobođen optužbi da je organizovao ubistvo hrvatskog novinara 23. oktobra 2008. u Zagrebu, ali su pravosnažno osuđeni njegovi saradnici u Srbiji i Hrvatskoj, među kojima je i njegov kum Slobodan Đurović Kardinal.

Ako bi došlo do promene zakona, i pritvor iz drugih postupaka bi mogao da se uračuna u kaznu, Jocić bi mogao da bude pušten odmah nakon toga.

Protiv Jocića su u mnogim evropskim zemljama vođene istrage, kao jednog od čelnika velike međunarodne kriminalne grupe.

BLIC.RS

Advertisements

error: