MA NEMOJ! – PEDI EŠDAUN: EU bi trebalo da sledi Ameriku i kazni Dodika!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Evropska unija bi trebalo sada da sledi potez SAD i kazni predsednika RS Milorada Dodika, smatra nekadašnji visoki predstavnik UN u BiH Pedi Ešdaun, prenela je Fena.U izjavi za sarajevski Avaz, koji Ešdauna predstavlja kao jednog od najžešćih kritičara Dodika u međunarodnoj zajednici, nekadašnji visoki predstavnik UN u BiH pita zašto su SAD čekale toliko dugo na uvođenje sankcija predsedniku RS.

Avaz piše da je Ešdaun već duže vreme upozoravao na to da Dodik ima plan da državu učini potpuno nefunkcionalnom kako bi svi odustali od nje, a o tome je, navode, čak javno govorio i na spoljnopolitičkom odboru irskog parlamenta, kada je rukovodstvo RS nazvao separatističkim i od EU zatražio izolaciju tog manjeg entiteta u BiH.

Advertisements

List podseća da je Ešdaun javnosti poznat po aktivnom delovanju protiv onih koji krše Dejton, pa je tako samo u i jednom danu u junu 2004. smenio 59 javnih i partijskih funkcionera, uglavnom članova SDS-a, od kojih 11 trajno, dok je za 48 njih obećao da će moći da se vrate na javne funkcije kada bude uhapšen Radovan Karadžić.

Napominje se i da je kroz bonska ovlašćenja, Ešdaun nametnuo čak 430 odluka.

KURIR

Advertisements

error: