LUDILO U SRBIJI ZBOG PAPIRA! Penzionerka (79) ne može da dobije penziju, a može da glasa!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Apsurd srpske administracije! Ružica Trajković (79), koja od 1959. živi u Srbiji, ne može da podigne penziju jer ne može da izvadi novu biometrijsku ispravu.

 

– Moja majka uredno glasa već godinama, iako nema srpsko državljanstvo, a sada, kada treba da podigne penziju u pošti, ne može, jer nema novu lični kartu. Kako je to moguće? Tako je ponižavajuće da svoju penziju koju ste pošteno zaradili ne možete da dobijete. Nije u redu da se na ovakav način maltretiraju penzioneri – kaže za „Alo!“ Zdenka Trajković, Ružičina ćerka.

– Iako mi je majka rođena u Osijeku 1937, državljanka je SFRJ, udovica – udala se za srpskog državljanina 1957, a u Srbiji živi od 1959. Trajnu ličnu kartu dobila je 1995. Sada, kada je počela priča o biometrijskim ličnim kartama i pasošima, nastao je haos. Nije problem promeniti ličnu kartu, problem je bio što nje nigde nema u knjizi državljana, a sve vreme je dobijala listiće za glasanje, na koja je, kao savestan građanin zemlje Srbije, redovno izlazila. Čist apsurd – priča Trajkovićeva.

Advertisements

– Najpre, bio nam je veliki problem da izdvojimo novac – 17.700 dinara, koliko je potrebno za dobijanje državljanstva. Ja imam minimalnu platu, majka penziju od 30.000, a tu su dva studenta, znate, vrlo je teško… Za nas je taj novac misaona imenica. Ali nekako smo ga izdvojili i podneli zahtev u avgustu prošle godine. Od tada, kad god se pojavimo na šalteru MUP-a, službenice su veoma drske i govore nam da nemaju pojma šta je sa tim, ni kada će biti gotovo. Nije mi jasno zašto nam nisu omogućili da dobijemo neki dokument na osnovu kojeg se vidi da je proces za dobijanje državljanstva u toku ili bilo šta slično – navodi ona.

Prema njenim rečima, ne vidi zašto bi neko mogao da dobije državljanstvo po hitnom postupku ukoliko je javna ličnost, Amerikanac ili Braziliac, a naši ljudi ne, i to kada je neophodno.

– Sećam se da je 2009. Adrijana Lima tražila srpsko državljanstvo i da je bilo reči da će joj to biti omogućeno po ubrzanom postupku. E pa, moja majka nije Lima, niti poznajemo ministre i ljude koji bi nam pomogli da po kratkom postupku dođemo do dokumenata, ali smatram da imamo pravo bar da znamo kada će to biti, ne mogu da dozvolim da ostane bez penzije. Na kraju krajeva, ne želim uopšte da se mešam u poslovnu politiku, samo tražim dostojanstven život u zemlji u kojoj živimo – istakla je Trajkovićeva.

 

 

ALO

Advertisements

error: