LUDILO NA ULICAMA BEOGRADA! Feministkinje i gejevi prave proteste protiv Trampa

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Beograd — Aktivistkinje feminističkih i antifašističkih pokreta organizovale su u centru Beograda “Ženski marš protiv fašizma”.

Kako navode, maršem su želele da ukažu na rast desnih političkih snaga svuda u svetu i ugrožavanje prava žena.

Marš je počeo iz Pionirskog parka, a kolona sa oko 100 učesnika kretaće se, kako su najavili organizatori, do zgrade Vlade Srbije, a potom preko Trga Slavija do Hrama Svetog Save.

Aktivistkinje na čelu kolone nose veliki transparent “Ženski marš protiv fašizma”, dok su na začelju dobošari.

Okupljeni nose i transparente “Žensko telo pripada meni”, “Naša tela, naši umovi”, “Naša sloboda”, “Ženska solidarnost sa aktivistima u SAD” …

Predstavnica Ženskog autonomnog centra Sanja Pavlović rekla je novinarima da je cilj okupljanja iskazivanje solidarnosti sa ženama širom sveta koje postaju sve više ugrožene zbog jačanja fašizma i desnice.

Advertisements

Ona je rekla da su antifašističke i feminističke nevladine organizacije iz Beograda prihvatile inicijativu za to okupljanje na predlog aktivistkinja iz Vašingtona koje se protive izjavama američkog predsednika Donalda Trampa o ženama tokom predizborne kampanje.

“Tramp je povod, a ne uzrok okupljanja, a uzrok je to što jača desnica i fašizam širom sveta”, rekla je Pavlović.

Pavlović je kazala da ima razloga za taj protest i u Srbiji gde, po njenoj oceni jačaju desničarske snage, a fašizam se sve više promoviše, što dovodi do ugrožavanja prava žena.

U koloni su neki od učesnika marša nose i zastave duginih boja koje simbolizuju pripadnost LGBT populaciji, a kolonu prate jake policijske snage.

Saobraćaj u Ulici Kneza Miloša nije zaustavljen, ali je usporen.

B92

Advertisements

error: