LUDAJA! VUČIĆ: Kinezi će u Srbiji da prave leteće automobile

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da se nada bi kineski investitori u Srbiji mogli da otvore fabriku električnih automobila i autobusa, kao i da proizvode “leteće automobile”.

 

“Imamo neke ideje koje sam dobio posle razgovora sa šeikom Muhamedom Bin Zajedom (UAE), nešto oni rade i zajedno”, rekao je Vučić tokom posete Kini i nakon razgovora sa kineskim liderom Si Đipingom.

Vučić je najavio da će predsednik Kine Si Đinping po treći put posetiti Beograd.

“Dva puta sam pozvao predsednika Šia, a tek treći put je naložio njegovom ministru inostranih poslova da organizuje treći dolazak u Beograd”, kazao je Vučić novinarima nakon sastanka sa kineskim predsednikom u Pekingu.

 

Srpski predsednik istakao je da se nakon posete Kosovu i Metohiji danima pripremao za posetu Kini.

 

“Živeo sam za ovo. Imao sam tremu, noge i ruke su mi drhtale, ali uradio što sam obećao”, kazao je Vučić.

Advertisements

Saradnja sa Kinezima prešla je, prema njegovim rečima, u drugi fazu i da se sada odobravaju preferencijalni krediti i da su značajna ulaganja u privredu.

 

Vučić je podsetio da je kineski HBIS kupio smederevsku železaru koja sada postaje najveći izvoznik, a juče je potpisan ugovor sa kompanijom Zidjin o starteškom parnerstu u RTB-u.

“Rešili smo dva teška problema, a važna je i investicija u Zrenjaninu gde će kinska kompanija da gradi fabriku guma”, kazao je on.

 

Ocenio je da bi Ziđin ulaganjem od 300 miliona dolara u rudnik Cerovo i Majdanpek dodatno podigao BDP Srbije za 1,5 odsto, što je godišnje 600 miliona evra.

 

Najavio je razgovor sa jednom velikom kineskom kompanijom o traženju rešenja za petrohemijski kompleks u Srbiji.

Vučić je istakao da se sa kineskim investitorima razgovara i o otvaranju insustrijskih zona u Smederevu i Borči, kao i o izvozu svinjskih glava i papaka u Kinu i zajedničkom korišćenju litijuma iz nalazišta u Srbiji.

 

Izvor: Beta

 

Advertisements

error: