LOPOVI! U svetu cena nafte pada, gorivo u Srbiji nikad skuplje

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Iako statistika kaže da je inflacija u granicama cilja, cene goriva u Srbiji rekordno su visoke. Od početka avgusta gorivo je ponovo poskupelo i to u vreme kada cena nafte na svetskom tržištu pada. Umesto u trendove na svetskom tržištu i previsoke akcize, potrošači, ali i pojedini vlasnici manjih pumpi, prstom upiru u distributere nafte.

 

Tvrde da je novo poskupljenje posledica nedovoljne konkurencije na srpskom tržištu.

Od protesta vozača zbog skupog goriva prošla su dva meseca. A gorivo nikad skuplje. Samo u poslednjih 10-ak dana poskupelo je za dinar, do dinar i po po litru.

“Zaista se pitam koja je granica naše izdržljivosti”, kaže Zoran Nikolić iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

 

“Svako ko je na tržištu kao na pijaci pokušava što skuplje da proda svoju robu”, opravdava stanje na tržištu Nebojša Atanacković, predsednik kompanije Nafta AD.

Advertisements

 

A tržište u Srbiji izgleda ovako: Dve različite pumpe, dve različite kompanije, u dva različita grada, a cene skoro identične.

“Nemoguće je da imate desetine različitih naftnih kompanija, a da svi ili gotovo svi imaju potpuno identične cene, bukvalno u 50 para. Postavlja se pitanje ko koga prati, da li među naftnim kompanijama u Srbiji postoji neka varijanta zvaničnog ili tajnog udruživanja”, pita se Zoran Nikolić.

 

“Verovatno nam je tržište suviše plitko, kako se to kaže, pa nema dovoljno konkurencije ili se dobavljači i maloprodaja dogovaraju, gledaju jedna od druge, vide da određene cene prolaze i onda se time rukovode”, navodi Atanacković.

 

Pa je tako u Srbiji prošlo i novo poskupljenje goriva u trenutku kada sirovana nafta na svetskom tržištu pojeftinjuje.

 

AUTOR TEKSTA: N1 Srbija

Advertisements

error: