LIDER RADIKALA PRETI: Ja se živ neću vraćati u Hag!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

HAG – Žalbeno veće Mehanizma u Hagu objaviće u sredu, 11. aprila, drugostepenu odluku u postupku protiv lidera radikala Vojislava Šešelja, koji je prvostepenom presudom oslobođen od svih optužbi haškog tužilaštva.

 

Šešelj je ranije najavio da neće ići u Hag na izricanje drugostepene odluke, a odbio je da prisustvuje žalbenoj sednici.

Žalbeno veće Mehanizma, koji je nastavio rad Haškog tribunala zatvorenog u novembru prošle godine, može prvostepenu presudu da potvdi, da je preinači ili da naloži novo suđenje.

 

Prvostepenom presudom sudsko veće Haškog tribunala na čelu sa sudijom Žan Klod Antoanetijem 31. marta 2016. oslobodilo Šešelja po svih devet tačaka optužnice, koja ga tereti da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba, kao i proterivanje Hrvata iz Vojvodine.

Advertisements

 

Na tu presudu žalilo se Haško tužilaštvo, a Šešelj je podneo pisani odgovor na žalbu.

Većina članova tročlanog veća (sudije Anetoaneti i Mandiaje Niang) uz suprotno mišljenje sudije Flavije Latanci, zaključila je u martu 2016. da Šešelj nije kriv ni po jednoj od devet tačaka optužnice.

Sudija Latanci je bila suprotnog mišljenja po osam tačaka optužnice, dok je po jednoj tački Šešelj oslobođen jednoglasno.

 

Šešelj je još jednom ponovio da se živ u Hag više neće predavati.

 

BLIC

Advertisements

error: