LEGENDARNA FOTOGRAFIJA iz 1912: Srpska vojska u toku rata pravi Sneška Belića

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Pravljenje Sneška Belića itekako ume da opusti čoveka, pa se i srpska vojska na taj način zabavljala i prekraćivala trenutke odmora tokom zime 1912. na 1913. godinu kada je krenula da pripomogne saveznicima Bugarima. Ali, da su “poslu” prišli vrlo ozbiljno i predano vidi se po tome da čak njih devetorica pravi čovečuljka od snega.

 

Tačnije, taj čovečuljak je viši od prosečnog čoveka, ima neobično dug vrat i klempave uši. Ko zna, možda su srpski vojnici hteli da zavaraju neprijatelja da po mraku i magli pomisle da je u pitanju živ čovek na straži…

Advertisements

 

Srpske snage pod komandom generala Stepe Stepanovića su stigle 6. novembra 1912. u mesto Mustafa Paša, na železničku stanicu ispred Jedrena. General Stepanović se je odmah javio vrhovnom komandantu opsadnih trupa generalu Nikoli Ivanovu.

 

Srpske trupe su činile Timočka divizija bez 14. puka, Dunavska divizija drugog poziva, ojačana 4. prekobrojnim pukom prvog poziva i Drugim drinskim artiljerijskim divizionom. Ukupno je bilo 47.275 srpskih vojnika sa 72 artiljerijska oružja, 4.142 konja i volova i 3.046 kola.

 

TELEGRAF

Advertisements

error: