LEGENDA! DARA IZ ŽIIKINE DINASTIJE svu svoju IMOVINU ostavila narodu!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Moja supruga i ja sve što imamo zaveštali smo Kinoteci i Pozorju. Bez tih dveju institucija ne bismo postali ovo što jesmo, rekao je Petrić.

 

Glumica Dara Čalenić (82) i njen suprug, reditelj Vladimir Vlada Petrić, jedan od najvažnijih teoretičara svetske kinematografije, iako su skoro pola veka proveli u Americi, svoju imovinu ostavili su Srbiji.

– Moja supruga i ja sve što imamo zaveštali smo Kinoteci i Pozorju. Bez tih dveju institucija ne bismo postali ovo što jesmo. Takva odluka proističe iz želje da se odužimo zemlji u kojoj smo školovani i gde smo proveli mladost. Svojim naučno-vaspitnim radom odužio sam se i Americi, čiji sam takođe državljanin, gde mi je bilo omogućeno da se usavršim u oblasti koja me je zanimala – rekao je Petrić.

Advertisements

Svake godine, i pre bolesti koja je zadesila Daru, dolazili su na Sterijino pozorje u Novi Sad, grad u kom je rođena. Zajedno sa suprugom glumica ima svoj fond „Dara Čalenić“ i ustanovila je dve specijalne (novčane) nagrade za najbolju glumicu i glumca do 30 godina, koja se od 2004. uručuje na najvećem festivalu koji neguje srpsku savremenu dramu.

Daru, koju smo juče posetili, publika najviše pamti po ulozi u filmu „Lude godine“, gde joj je partner bio Gidra Bojanić.

LJ.R.

Advertisements

error: