LAŽNE PATRIOTE! – Siniša Mali plaća 60,000 evra školovanje svoje dece u inostranstvu!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

U privatnom sukobu tokom burne brakorazvodne parnice gradonačelnika Beograda Siniše Malog i njegove bivše supruge Marije Mali, u javnost su dospele i informacije o gradonačelniku Beograda koje prevazilaze okvire privatnog i sa kojima javnost ima prava da bude upoznata.

 

Iako ove informacije imaju javni značaj i sa njima su upoznate i Agencija za borbu protiv korupcije, i tužilaštvo, pa i sud, one bi verovatno i dalje bile sakrivene od javnosti da akteri ovog porodičnog sukoba, vođeni svojim motivima, nisu istupili u javnosti. Pištaljka je samo jedan od medija koji je imao uvid u dokumenta iz brakorazvodne parnice i koji su se, svako na svoj način, bavili ovim saznanjima.

 

Pištaljka je proveravala informacije (do kojih je došla uvidom u dokumentaciju koja, inače, nema karakter javnog dokumenta dostupnog javnosti po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja) koje mogu imati značaja za javnost, kao što su navodi gradonačelnika Siniše Malog da školovanje njegove dece koje košta 60.000 evra godišnje plaćaju njegovi anonimni prijatelji.

 

Takođe, u dokumentima se navodi da je dadilja gradonačelnikove dece bez konkursa dobila posao u gradskom javnom preduzeću „Gradska čistoća” mesec dana pre nego što je svedočila na sudu u njegovu korist, posle čega je on dobio starateljstvo nad troje dece. Iz istih dokumenata saznajemo i da je Marija Mali, dok je još bila u braku sa gradonačelnikom, dobila posao – bez obaveze da se na tom poslu pojavljuje – u firmi „Bambi” Andreja Jovanovića.

Jovanović je sedam meseci pre nego što je zaposlio Mariju Mali dobio građevinsku dozvole za drugu fazu izgradnje kompleksa „A blok” na Novom Beogradu. U medijima Jovanović je hvalio gradonačelnika jer je pružio podršku i njegovom poslu oko dovođenja lanca hotela Hilton u Beograd. Marija Mali je nakon razvoda dobila otkaz u Jovanovićevoj firmi.

Advertisements

 

Pištaljka je imala uvid u zapisnik sa ročišta u privatnom sporu koje je održano septembra 2016. godine, kada je gradonačelnik Siniša Mali rekao da njegovi prijatelji plaćaju školarinu za njegovu decu i da ta školarina godišnje iznosi 60.000 evra. Iako je ovaj poklon četiri puta vredniji od svih poklona koje su svi funkcioneri u državi, od predsednika Republike do lokalnih čelnika, prijavili Agenciji za borbu protiv korupcije u 2015. godini – javnost o poklonu koji primio gradonačelnik nikada nije obaveštena.

Na pitanja Pištaljke da li je gradonačenik Siniša Mali prijavio da dobija 60.000 evra na poklon od prijatelja, da li on uopšte sme da primi takav poklon i da li kod nekoga u Agenciji budi sumnju način na koji su zaposlenje dobili dadilja njegove dece i bivša supruga, Agencija za borbu protiv korupcije nam je odgovorila pozivom da informacije o tome Pištaljka dostavi njima: „Agencija za borbu protiv korupcije u vezi sa plaćanjem školarine, mogućim nezakonitim zapošljavanjem supruge i dadilje, kao i poslovnim aranžmanima firme „Bambi“ sa gradom Beogradom će po službenoj dužnosti izvršiti provere svih Vaših navoda u kojima se ukazuje na koruptivne radnje u načinu rada ili postupanja organa javne vlasti ili javnog funkcionera, u okviru svojih nadležnosti. Ukoliko posedujete više informacija u vezi sa datim navodima ili raspolažete dokazima koji se na njih odnose, molimo da iste dostavite Agenciji“.

 

Pištaljka je Agenciji uzvratila pismom u kome se kaže da smo, s obzirom na nadležnosti Agencije za borbu protiv korupcije, očekivali da ćemo mi informacije dobiti od njih, i ponovo insistirala na eksplicitnom odgovoru na pitanje da li je i kada gradonačelnik prijavio poklon od 60.000 evra godišnje. Odgovor čekamo.

 

IZVOR: PISTALJKA.RS

Advertisements

error: