Kriptovalute postaju ponovo aktuelne?

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

 

Sama ideja o kripotvalutama pojavila se u vrlo zanimljivom momentu, kada je ekonomska finansijska kriza bila u punom jeku, dakle tamo negde pre desetak godina. Izumitelj Bticoina je legendarna i mitska figura u obliku Satošija Nakamota, čoveka koga niko nikada nije video, niti zna kako izgleda, ali se pretpostavlja da isti poseduje oko milion bitkoina.

 

Sama ideja nije naišla na veliki odziv u samom početku, ali nekoliko godina kasnije, tačnije 2013. godine, kada je cena Bitkoina u toku godine rasla i padala, da bi pred kraj godine ponovo vrtoglavo počela da raste zahvaljujući velikoj potražnji koja je krenula iz Kine.

Od tada, pa do 2017. godine, nije se puno pričalo o bitkoinu, a nekako paralelno počinju da se pojavljuju i nove kriptovalute, kojih trenuno ima nekoliko hiljada i svakog dana se pojavljuju nove. 2017. Godina je definitivno bila godina bitcoina koji je ponovo doživeo vrtoglavi rast i nije posle toga značajno padao, a pretpostavlja se i da neće padati jer na sve više mest može da se koristi, te je očigledno da kriptovalute su uspele da uđu u redovnu upotrebu nakon godina pokušavanja.
Mnogi su se obogatili na osnovu rudarenja bitkoina, a nakon kratke krize očigledno je da se ova kriptovaluta ponovo vraća na scenu.

 

Šta je zapravo Bitcoin?

To je u principu digitalizovana i decentralizovana valuta, koju ne kontroliše niko do njeni korisnici i koja ne postoji u fizičkom obliku, nego samo u digitalnom obliku. Ovom valutom možete da plaćate šta god želite (naravno ukoliko postoji ta opcija) bez ikakvih troškova transakcije i drugih administrativnih zavrzlama koje se pojavljuju kada je „pravi“ novac u pitanju.
Ideja je da kriptovalute budu nezavisne od svetske politike i monetarne politike uopšte, te da im se vrednost povećava, kada bude povećana potražnja za istom.

 

Šta se sve može kupiti Bitcoinom?

Advertisements

Verovali ili ne spisak stvari koje možete kupiti Bitcoinom ili nekom drugom kriptovalutom je ogroman. Možete online bukirati avionske karte i smeštaj u hotelu i da sve to platite Bitcoinom. Komanija Virgin će vam dozovili da platite putovanje u svemir ako imate dovoljno Bitcoina. Microsoft dozvoljava da se u njihovoj prodavnici plaća Bitcoinom. Postoji veliki broj online kazina koji prihvataju Bitcoin kao valutu plaćanja. A da stvar bude još zanimljivija, postoje univerziteti i srednje škole kod kojih se školarina može platiti u ovoj kriptovaluti.

 

Dakle, kao što vidite Bitcoin nije više samo priča o budućnosti. Bitcoin postaje deo sadašnjosti i sasvim sigurno će biti budućnost modernog sveta.

 

Kako doći do Bitcoina?

Postoji nekoliko načina na koje možete doži do ove ili neke druge kriptovalute. Jedan od načina je da vam ih neko naprosto pokloni, ali morate imati otvoren elektronski novčanik za prijem kriptovalute. Drugi način je da se bavite rudarenjem ove valute, ali taj način, iako mnogi smatraju drugačije nije baš profitabilan. Oprema je skupa, troškovi takođe, te je po našem skromnom mišljenju vreme rudarenja i lakog bogaćenja iza nas.

 

Jedini preostali način da dođete do kriptovalute je kupovina iste. Bitcoin se može kupiti na nekoliko načina. Najbolji način je direktna trgovina između korisnika koja se obavlja na platformama poput Local Bitcoins platforme. Ovaj servis povezuje kupce i prodavce, a na samom sajtu postoji i ocenjivanje, te ukoliko se odlučite da trgujete sa nekim, dobro pogledajte njegove ocene kako bi izbegli kupovinu od nekog ko nije siguran prodavac.

 

Zaključak

Apsolutno je jasno da su bitcoin i ostale kritpovalute ušle u naš svet. Ono što su neki smatrali nemogućim pre samo par godina postalo je naša svakodnevnica. Pitanje je samo koliko će vremena proći pre nego kriptovalute postanu možda i jedino sredstvo plaćanja.

 

IZVOR:Dnevni Žurnal / FOTO: Pixabay

 

Advertisements

error: