KRENULE SU DA NAPADAJU SRBE: Biserko, Milić i Kandić zadovoljne kaznom Mladića!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Dok jedni misle da je presuda “šamar srpskom narodu i njegovim žrtvama”, drugi misle da je kazna potpuno zaslužena.

 

Haški tribunal pre dva dana osudio je nekadašnjeg vrhovnog komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića po optužnici koja ga tereti za genocid nad muslimanima i druge ratne zločine na doživotnu kaznu zatvora. Ova presuda podelila je javnost, pa dok jedni misle da je ovo “šamar srpskom narodu i njegovim žrtvama”, drugi misle da je kazna potpuno zaslužena.

 

Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić, predsednica Helšinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko i osnivačica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić imaju vrlo slično mišljenje kada je u pitanju presuda Ratku Mladiću, i smatraju da je kazna zaslužena.

Direktorka Centra za evroatlanske studije (CEAS) Jelena Milić osvrnula se na jučerašnju presudu Ratku Mladiću i rekla da je očito, po reakcijama onih koje ona poštuje u zapadnoj međunarodnoj zajednici i Srbiji ona zaslužena.

 

– Ne ulazim da li je dovoljna ili nedovoljna, očito da je maksimalna kada je Haški tribunal u pitanju. Ostaje otvoreno pitanje ima li ili nema dokaza u prvoj tački optužnice po kojoj nije optužen, a koja se tiče genocida u ostalim delovima Bosne. Podsetila bih javnost Srbije na izuzetnu knjigu Edine Bećirović o tome da i u ostalim delovima istočne Bosne i u Prijedoru počinjeni zločini koji se mogu kvalifikovati kao genocid – rekla je Milićka, i dodala da ovo naglašava jer se juče čulo, kako od zvaničnika, tako i nažalost od velikog dela opozicije da su sve žrtve iste.

Advertisements

 

Milićka je rekla da ono što nju posebno brine su izjave lokalnih predstavnika međunarodne zajednice, koji se potpuno podudaraju sa “Vučić – Brnabić” izjavama.

Osnivačica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić rekla je da je presuda Mladiću pred Haškim tribunalom najznačajnija presuda do sada i da je pravedna u odnosu na počinjene zločine, u meri u kojoj je to moguće s obzirom na zakone i međunarodno pravo. Ona je ocenila da je kazna doživotnog zatvora adekvatan odgovor suda na zločine koje je počinio oficir na najvišoj poziciji u VRS.

 

– Ovom presudom imamo sliku odgovornih zbog kojih gubimo civilizacijsku perspektivu. Ne možemo takve ljude slaviti kao heroje ako smo zbog njih kao društvo prestali da ličimo na društvo koje ide ka civilizacijskoj zajednici. Sada vidimo ko je tome doprineo i koliko je Mladić svojim ponašanjem i naredbama doprineo da izgubimo perspektivu drugih, solidarnost i saosećanje sa njima i sposobnost da priznamo kada grešimo – rekla je Kandić.

(M. R.)

Advertisements

error: