KRALJINA! MAKDEONSKI PREDSEDNIK lupio šamar EU! Zabranjena poseta Johanesa Hana!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov nastavlja da se drži kao državnik kome je sudbina vlastite zemlje na prvom mestu.

Kao neucenjeni državnik.

Njegov kabinet je saopštio da se on neće sresti sa Johanesom Hanom i trojicom evroposlanika koji borave u Skoplju.

Formalno objašnjenje glasi: predsednik Ivanov se iz posete Mađarskoj vraća kasno uveče i ne postoje uslovi da do susreta dođe. Međutim, „kasni povratak“ iz Budimpešte je samo dobrodošli izgovor. Utisak je da Ivanov ne bi demonstrativno primio Hana ni da se dosađuje u Skoplju.

Kabinet Ivanova je otkrio da je Samuelu Žbogaru, koji predstavlja EU u Skoplju, bilo preneto: da je predsednik Makedonije svoje stavove izložio Hanu 10. februara i da su ti stavovi ostali nepromenjeni. Što je još važnije: da je Ivanov nedvosmisleno rekao Hanu da mandat za formiranje vlade neće dati (Zoranu Zaevu) sve dok prethodno ne bude javno osuđena i odbačena platforma iz Tirane.

Advertisements

Kabinet Ivanova – da bude još jasnije šta šef države misli o držanju i Evropske unije i samog Hana povodom makedonske krize – još je (u njegovo ime) javno posavetovao evropskom komesaru da u terminu koji je bio planirao za susret sa njim primi predstavnike građanske inicijative „Za zajedničku Makedoniju“ koji se više od 20 dana na ulicama Skoplja i drugih makedonskih gradova protive nasilnoj, u Tirani isplaniranoj rekompoziciji svoje države.

Han se, inače, danas sretao sa šiptarskim liderima. U njegovoj pratnji su Ivo Vajgl, Edvard Kukan i Knut Flekenštajn.

Han je posle razgovora sa liderom šiptarske partije Besa Bilalom Kasamijem napisao na Tviteru:

„Hitno je potrebna nova vlada da bi se krenulo sa reformama. Nema vremena za gubljenje! Skoplju je, posle poslednje sednice Evropskog saveta, otvoren put u EU, ali časovnik već otkucava. Potrebno je liderstvo umesto taktiziranja“.

Dakle, posle svega: „reforme“, „otvoren put u EU“, „liderstvo“…

U Briselu i Berlinu očito misle da sa Ivanovom mogu golim pritiskom i na silu, da je šiptarska karta dobra za EU i da garantovano dobija…

Ako u Makedoniji bukne, marionete Angele Merkel će opet tvrditi da to Rusija stoji iza Ivanova i da ona u svom interesu destabilizuje i Makedoniju i Balkan.

U tom duhu će nešto žalosno mrmljati i ovaj Han i onaj Beogradu dragi Dejvid Mekalister.

PRAVDA

Advertisements

error: