KRAJ PREDSTAVE! Marko Đurić se izvinio Albancima zbog ulaska na Kosovo

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri izjavila je danas da se tokom susreta dve delegacije u Briselu direktor kancelarije Vlade Srbije za KIM Marko Đurić izvinio zbog ilegalnog ulaska na Kosovo i da su potom usledili dogovori oko tema sastanka.

 

Tahiri je negirala da su dve strane u utorak u Briselu razgovarale o održavanju srpskih parlamentarnih izbora na Kosovu, prenela je televizija Klan Kosova. “Mi ni juče, niti bilo kada nismo razgovarali o održavanju izbora Srbije na Kosovu. U to se možete uveriti ako pogledate saopštenje sa jučerašnjeg sastanka koje je izdala EU”, kazala je Tahiri.

Vlada Kosova, prema njenim rečima, poštuje pravo na dvojno državljanstvo kosovskih Srba i saglasna je da misija OEBS-a na Kosovu prikuplja glasove sa izbora od 24 aprila i da ih prebaci u Srbiju, “ali na Kosovu neće biti održani izbori Srbije”.

 

Tahiri je rekla i da su razgovori trajati oko 20 sati i da su završeni rano jutros, a da je dijalog bio pod tenzijama. “Tokom poseta Kosovu srpski zvaničnici su pogazili sporazum o normalizaciji odnosa svojim provkativnim izjavama. Mi smo na to oštro reagovali i Đurić nam se izvinio zbog ilegalnog ulaska na Kosovo”, rekla je Tahiri.

 

Ona je rekla da je postignut dogovor o priznavanju ADR licenci i da će od 25. aprila biti ukinuta blokada ulaska na Kosovo kamiona iz Srbije koji prevoze opasne materije.

Advertisements

Tahiri je rekla da je na insistiranje EU i SAD dogovoreno “da se oko ličnih karata koje izdaju paralelne strukture Srbije za gradove na Kosovu, da se da još jedno vreme kao prelazni period one mogu koristiti”.

 

“Insistiraćemo da se to pitanje reši, u suprotnom bićemo prinuđeni da ponovo uvedemo meru zabrane ulaska i izlaska sa Kosova”, rekla je ona.

Prema njenim rečima, na sastanku je potvrđeno da nema ulaska na Kosovo zvaničnika Srbije ako prethodno ne dobiju dozvolu institucija Kosova.

 

Zabrana ulaska Đurića na Kosovo je nakon izvinjenja ukinuta i on će uz poštovanje procedura moći da poseti Kosovo, rekla je Tahiri.

Đurić je sinoć za Radio televiziju Srbije rekao da je Brisel ukinuo i prištinsku zabranu ulaska za srpske zvaničnike, a da je na sastanku dogovoren i način glasanja na nedeljnim parlamentarnim izborima na Kosovu.

 

“Postignut je dogovor o održavanju izbora po istom modelu kao 2014. godine, uz prisustvo OEBS-a koji će garantovati da na biralištima sve bude regularno, da bude bezbedno”, rekao je on.

Prema ranijem dogovoru, u nedelju 24. aprila glasaće se na 90 biračkih mesta na Kosovu.

 

N1 SRBIJA

Advertisements

error: