KRAJ NATO PAKTA! Makron: Evropa mora da se okrene Rusiji!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Francuski predsednik po zemljama EU promoviše novu strategiju, prema kojoj Stari kontinent treba da se oslobodi uticaja SAD i da sklopi čvrst strateški savez sa Moskvom, uključujući i vojni.

 

Francuski predsednik Emanuel Makron rešio je da razbuca NATO. On smatra da Evropa mora da se oslobodi američkog uticaja i da se okrene Rusiji, sa kojom treba da izgradi čvrstu stratešku saradnju, uključujući i vojnu.

 

Decenijske greške

Makron, koji kroz zemlje EU promoviše svoju novu strategiju odbrane Evrope, juče je u Finskoj ponovio ranije iznet stav da bezbednost Starog kontinenta ne sme da zavisi od SAD.

– Evropi je potrebna autonomija u odbrani, a ne kao sada da zavisi od Amerike. U našem je interesu da imamo strateške odnose sa Rusijom i sa Turskom. To će nam doneti stabilnost, koja će na duge staze ojačati i ujediniti ceo kontinent – rekao je Makron na konferenciji za novinare sa svojim finskim kolegom Saulijem Ninistom u Helsinkiju.

 

On je dodao da Evropa mora da promeni svoj odnos prema Rusiji.

Advertisements

– Činili smo mnogo grešaka i imali mnogo nesporazuma poslednjih decenija. Kao što sam istakao i tokom sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, moramo uspostaviti čvrstu saradnju, na primer u oblasti sajber-bezbednosti, vojne bezbednosti, ali i na svim drugim poljima – istakao je Makron.

 

Prema njegovim rečima, preduslov za to je da se Stari kontinent oslobodi američkog uticaja.
– Moramo preuzeti inicijativu u poboljšanju odnosa sa Rusijom. Kad je reč o Ukrajini, sporazum iz Minska je takav kakav je. Ne treba da zaboravimo šta se dogodilo, ali moramo biti realni i nastaviti dalje – naglasio je francuski predsednik.

 

Kako je naveo, da bi EU obezbedila veću stabilnost, najpotrebniji su joj dobri odnosi sa susedima.
– Moramo dobro preispitati transatlantske veze i popraviti odnose sa silama i velikim nacijama sa kojima Evropa deli istoriju. Potrebne su nam i šire evropske vrednosti, koje su se tokom decenija izgubile – izjavio je Makron.

 

INFORMER.RS

Advertisements

error: