KONAČNO PROMENA ZAKONA! Od sada će penzije primati i oni bez DANA radnog staža!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

U Srbiji živi četvrt miliona ljudi starijih od 65 godina koji nisu na spisku PIO fonda, odnosno, ne primaju penziju. Država razmatra na koji način da obezbedi kakva-takva primanja za ovu kategoriju svojih građana

 

Prema poslednjem popisu stanovništva, u 220.000 domaćinstava bar jedna osoba ne očekuje penzioni ček svakog meseca, dok u oko 18.000 domaćinstava poštar ne zvoni ni za jednog bračnog druga.

Penzioni ček ne stiže uglavnom pripadnicama lepšeg pola, pošto od ukupnog broja starijih bez prihoda, čak 85 odsto čine žene.

Jedna od mogućnosti za rešavanje ovog problema je uvođenje socijalne penzije, koja bi i osobama sa nedovoljnim brojem godina u radnoj knjižici ili bez dana radnog staža omogućilo da dobiju penzioni ček, prenose Novosti.
Postoje tri moguće opcije.

To su podizanje porodične do najniže invalidske, odnosno starosne penzije, uvođenje garantovane penzije ili posebnog modula socijalne pomoći.

Advertisements

Prema studiji “Socijalna zaštita u starosti: dugotrajna nega i socijalne penzije”, autorki Katarine Stanić i Gordane Matković, postoje tri moguće opcije koje bi mogle da se razmotre kod nas.
To su podizanje porodične do najniže invalidske, odnosno starosne penzije, uvođenje garantovane penzije ili posebnog modula socijalne pomoći.

MINIMALNA PENZIJA u Sloveniji – 500 evra!

Prva opcija bi, prema procenama iz 2012. godine, obuhvatila 115.000 porodičnih penzionera za šta bi godišnji rashod bio 0,1 odsto BDP, smatra Katarina Stanić.

Druga opcija, odnosno tzv. garantovana, ne bi zavisila od starosne granice (na primer 65. godina) uz uslov da njihovi prihodi od penzije (ili zarade) ne prelaze određeni iznos. U 2012. godini on je, recimo, bio 12.000 dinara. Na nju bi moglo da računa 190.000 starijih od 65 godina i oko 20.000 poljoprivrednih porodičnih penzionera.

INFORMER

Advertisements

error: