KONAČNO! NAKON TOLIKO GODINA! – otvorena prva ruska škola na teritoriji Srbije!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

U Beogradu je juče zvanično otvorena Prva ruska međunarodna osnovna škola “Valentina Tereškova”.

 

U sladu sa novim “srpsko-ruskim prolećem”, koje podrazuimeva i najavljenu isporuku ruskog naoružanja Srbiji i dolazak “Migova” baš 24.marta, na Dan sećanja na žrtve NATO agresije, otvaranje ruske škole u Beogradu predstavlja još jedan znak neraskidivog prijateljstva i zajjedništva dva bratska naroda.

– Osim vojne moći, sve svetske sile gledaju da ojačaju svoju meku moć. Rusija, kao što vidite, to radi kroz obrazovanje. Drago nam je što su prepoznali našu ideju i namere i da su svesrdno pomogli otvaranje ove škole – istakao je analitičar Saša Borojević, inače jedan od osnivača ove škole i dodao:

Uz podršku institucija Ruske Federacije, poput Amabasade, Ruske Pravoslavne Crkve, posebno dobru saradnju imamo sa Ruskim domom, kao predstavnikom Rosotrudičestva, institucije koja je osim obrazovanja, zadušena i za kulturu. Ova institucija paralelno radi na završetku radova u Hramu Svetog Save, kao i na jačanju Prve ruske škole koju danas svečano otvaramo. Zadovoljstvo je biti deo jačanja srpsko-ruskih odnosa i utemeljivanja istih kroz ovu školu – rekao je on.

Advertisements

Ruski obrazovni sistem je zvanično među deset najboljih u svetu. Prvi put ovakva ustanova če biti dostupna i deci iz Srbje.
– Nastava će se izvoditi isključivo na ruskom jeziku, ali to neće biti problem ni za decu koja u ovom momentu ne vladaju istim, jer je praksa pokazala da se deca brzo adaptiraju i savladaju jezik. Mi od danas počinjemo sa predupisom, pa pozivam sve zainteresovane roditelje da nam se jave, kako bismo im na sastanku prezentovali jedinstveni obrazovni program, ali i uslove u kojima će deca boraviti – izjavio je Boško Kozarski, menadžer škole.

foto: Osnivač škole u Srbiji

Škola se nalazi na Senjaku, elitnom delu Beograda, a uslovi za realizaciju nastave su na najvišem nivou. Učitelji su diplomirali na pedagoškim univerzitetima u Rusiji, dok realizacijom programa, kao direktor škole, rukovodi pedagog-psiholog, Elena Elnatanova.
Svečanom otvaranju proisustvovali su i predstavnici moto kluba Noćnih vukovi, koji deluju uz podršku predsednika Rusije Vladimira Putina.

 

IZVOR: Dnevni Žurnal / Marija Tipša

Advertisements

error: