KONAČNO! – HAŠKI SUD: Za zločin u Srebenici krivi su vojnici UN-a iz HOLANDIJE!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Apelaciono veće haškog tribunala potvrdilo da Holandija snosi delimičnu odgovornost za smrt 300 muslimana koji su ubijeni u Srebrenici.

 

Oni su ubijeni nakon napada bosanskih Srba na bazu pod zaštitom UN.

U pitanju je potvrda presude iz 2014. po kojoj su pripadnici mirovnog bataljona UN iz Holandije mogli da znaju da će muslimanski muškarci i dečaci koj su tražili utočište u Potočarima biti ubijeni ako budu naterani da izađu iz dela pod zaštitom UN.

U pitanju su događaji iz 13. jula 1995, a na presudu iz 2014, na koju se žalila država Holandija.

Podsetimo, prvostepeni sud u Hagu doneo je u julu 2014. godine presudu kojom je Holandiju proglasio odgovornom zbog toga što njen bataljon, pod mandatom UN, nije evakuisao više od 300 bošnjačkih muškaraca izbeglih u njihovu vojnu bazu u Potočarima, u okolini Srebrenice, te je ta zemlja proglašena krivom za njihovu smrt.

Advertisements

Zvaničnici holandije su naveli da „niko nije mogao predvideti da će se dogoditi genocid“. „Niko nije mogao ni da pomisli da bi u Evropi 1995. godine mogao da se dogodi genocid“, rekao je pravni zastupnik Holandije Bert-Jan Hutzagers.

Sud je tada odbio kao neosnovane navode majki i supruga ubijenih Bošnjaka po kojima je Holandija odgovorna za smrt oko 8.000 muškaraca i mladića, koje su u julu 1995. godine ubile trupe pod komandom generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića. U Septembru 2016. objavljeno je da će oko stotinu bivših holandskih pripadnika mirovnih snaga UN možda tužiti holandsku vladu zato što ih je poslala da brane Srebrenicu 1995. godine.

 

(B92)

Advertisements

error: