KONAČNA ODLUKA: Advokatska komora neće zapošljavati one koje završe privatne fakultete!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Studenti koji završe većinu privatnih pravnih fakulteta, akreditovanih kod Ministarstva prosvete, nemaju pravo da se upišu u imenik pripravnika, da odrade pripravnički staž i posle se upišu u imenik advokata u Beogradu, a u nekim slučajevima ni u Vojvodini.

 

Ovo ne važi za regionalne advokatske komore Čačka, Šapca, Kragujevca, Niša, Požarevca i Zaječara, koje prihvataju diplome svih fakulteta koje priznaju Ministarstvo prosvete i Ministarstvo pravde prilikom organizovanja pravosudnih ispita.

Advertisements

Uprkos tome što se jedan broj svršenih pravnika sa privatnih fakulteta žalio na odbijenice Advokatske komore Beograda Komori Srbije, i što je ova poništila prvostepeno rešenje AKB, situacija se nije promenila. Sporovi su stigli i do Upravnog suda, koji je u više navrata doneo odluku u korist svršenih studenata i naložio komori da im u roku od mesec dana omogući da polože zakletvu pripravnika.

AK Beograda, ipak, ne odstupa. Zakon o advokaturi propisuje uslove pod kojima neko može biti upisan i u imenik pripravnika i u imenik advokata. Osnovni uslov je da kandidat ima diplomu pravnog fakulteta, a ne ustanove koja u svom nazivu ima više društvenih oblasti, kaže predsednik AK Beograda Slobodan Šoškić.

 

Izvor: Novosti

Advertisements

error: